Biopejse og bioethanol: Er det farligt?

Biopejse er blevet et moderne modspil til den traditionelle pejs eller brændeovn. De er måske blevet populære, fordi de er nemme at have med at gøre. Men der er faktisk ikke nogle EU standarder for, hvad der må sælges og produceres. Det betyder, at der kan være nogle biopejse, der er farlige eller meget forurenende, ligesom det er gældende med bioethanol. Dog er dette snarere undtagelsen, end det er reglen på fagmarkedet, og derfor er mange af de biopejse, der bliver solgt i Danmark, altså ikke farlige. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i en biopejs. Ligesom du skal være opmærksom på, hvordan du behandler din biopejs mest sikkert.

Inden du køber biopejs og bioethanol

Der er flere ting, du skal vide, inden du køber biopejs og bioethanol. Nogle af dem er du måske klar over, mens nogle af dem er nye for dig.

Det bedste, du kan gøre, inden du køber en biopejs, er at tale med en fagmand. Fagmanden kan fortælle dig om biopejsen, om hvor meget den forurener, og om hvordan du bruger den rigtigt.

Når du skal købe bioethanol, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. For det første skal du købe bioethanol af en ordentlig kvalitet. Dette sikrer dig, at bioethanolen er så lidt usund som overhovedet mulig. Kig på ethanol-procenten, og køb altid kun bioethanol, hvor ethanol-procenten er over 95%. Hvis ethanol-procenten ikke er opgivet – så hold dig fra det. For det andet skal du være opmærksom på, at bioethanol kan indeholde spor af olie, hvilket kan give gener i rummet samt ødelægge din brænder. Køb derfor altid bioethanol, der er beregnet til biopejse.

  

Behandl din biopejs rigtigt og undgå ulykker

Du har måske hørt om ulykker med biopejse. Ulykker med biopejse opstår typisk på grund af dårlige biopejse og uforsigtige forbrugere. Det er vigtigt, at du behandler din biopejs med forsigtighed – og efter disse råd:

  • Hvis du spilder bioethanol, er det vigtigt, at du tørrer det op inden optænding. Hvis bioethanolen spildes ned i riller eller huller, hvor du ikke kan tørre det op, skal du vente til det er fordampet.
  • Når biopejsen har været tændt og er gået ud, skal der gå 15-20 minutter, før du må tænde op igen.
  • Køb en god og sikker biopejs. Med en sikker biopejs minimerer du risikoen for ulykker.
  • Køb en brandslukker. En brandslukker er altid en fordel at have, uanset om du har en biopejs, en gaspejs eller en brændeovn. Med en brandslukker kan du minimere skaderne, hvis uheldet en dag skulle ske.

I forhold til ilt i lokalet er det sådan, at ild fjerner ilt. Dog bliver luftet i de fleste danske hjem dog udskiftet regelmæssigt, hvorfor bioethanol af en ordentlig kvalitet ikke er farlig. Du skal dog være opmærksom på, i hvor høj en grad du bruger biopejsen som hygge eller som opvarmningskilde. Hvis du bruger den som opvarmningskilde, er det en god ide at tale med en fagmand omkring dette.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere