Klima madvaner

Frederik Nielsen,

23/01/2019

En stor del debatten omkring klimaet handler om produktion af kød – især oksekød.

Selvom kødet er noget af det der fylder mest, så er der mange andre store faktorerer der gør sig gældende:

Transport af varer

Med supermarkederne indtog har vi her i landet mistet den føling for hvornår vi spiser hvad. Vi får æbler, bananer og alle mulige andre slags grøntsager og frugter hele året rundt, fremfor at spise de råvarer der er i sæson.

Vores øl der brygges på sjællandske bryggerier fragtes i tunge lastbiler til Tyskland for at Familien Danmark hopper i deres personbiler og fylder dem til bristepunktet – for at køre hjem til Danmark igen.

Der fanges skaldyr ved de grønlandske kyster for at de bliver fragtet til Asien for at blive ordnet – hvorefter de sejles tilbage til Europa og sælges.

Selvom vi har masser af fisk omkring vores egne kyster, så importerer vi store mængder opdrættet fisk (f.eks. laks) fra Norge og eksporterer vores egne fisk til udlandet.

Det gør at vi de store containerskibe bevæger sig hele tiden og de er nogen af de store CO2 syndere.

Vi ser også at der kun er få store slagterier tilbage herhjemme, hvorfra alle grise, fjerkræ og kvæg køres til, for at blive fragtet tilbage rundt i landet.

En af de fællestræk der er ved ovenstående, er at vi bruger ufattelige mange ressourcer på transport af mad. Vi skal blive bedre til at tænke i at spise de råvarer der findes lokal og dem der er i sæson.

Det er faktisk grundessensen i manifestet af Claus Meyer: Det er bestemt værd at læse igennem og finde de grundtanker man kan finde til ens egen hverdag. Det handler primært om at det koster på pengepungen at købe bedre råvarer fra lokale producenter. Derfor skal det ses et aktivt valg, da det f.eks. kan koste på ens families årlige feriebudget.


Mindre madspil

Organisationen ”Stop Spil Af Mad” har lavet en opgørelse der siger at hver enkelt dansker smider 47 kg spiseligt mad ud hvert år. Top 3 på listen er:

1. Middagsrester 14 %

2. Friske grønsager 13 %

3. Brød og kager 12 %

Der er ingen tvivl om at det store ressourcespild vi har i landet med så mange mængde mad der kasseres, er vigtigt område i klimadebatten.

Derfor skal man tænke i hvordan man kan bruge sine rester, både fra ens middag, men også brød og kager. Det er en hel ny tankegang man skal omstille sig på generelt for at ændre ens hverdagsrutiner.
Der findes et hav af måder at få inspiration til at blive bedre til at tænke i lokale råvarer og få mindre madspild, hvor bl.a. siderne Gastrofun.dk og Klodsmajor.dk har det som et stort fokusområde. Her bliver der vist konkrete opskrifter og teknikker til hvordan man kan bruge rester fra både brød, kager og aftensmaden - til helt nye retter.

Det kan være alt fra romkugler, rasp og biksemad der kan være vejen frem for at du kan gøre dit til at mindske madspildet i dagligdagen.

Kilde: