Vælg den rigtige vin til maden

Ikke angivet Ikke angivet,

18/01/2018

Hvad enten du har planlagt en hyggelig middag med din partner eller har indbudt til et større middagsselskab, så er der to ting, som kan hjælpe på vej til en vellykket aften: Maden og drikkevarerne.

Forestil dig følgende scenarie: Aftenens menu er på plads, og nu mangler du bare en eller flere passende vine til lejligheden. Supermarkeder og vinhandler bugner af alskens varianter i prislejer fra både 50 kr. og op til flere hundrede. Men hvor skal du lige begynde? Det kan virke som et overskueligt projekt, og derfor har vi samlet nogle overvejelser, som du bør gøre dig.

Vin som duft- og smagsforstærker

Du har din egen smag i vin, og ved hvad du foretrækker. Ikke desto mindre er det vigtigt at tage højde for, at vinen passer til lige præcis til den mad, som du serverer. Valget af vin skal gerne komplementere maden. Når man har fundet en god vin som passer til maden, så vil den automatisk fremhæve madens smag og duft.

For at få et godt match mellem vinen og mad, så kan man notere sig, om der er tale om en tung eller mere let ret. Serverer du en oksestegsfilet med masser af smag og fedt, så vil en kraftig eller tung rødvin passe til maden. Modsat ville en let ret, såsom en fiskeret, ikke blive overmandet eller domineret af en let hvidvin.

 Et andet tip er at gå madens oprindelsesland i bedene. Har man eksempelvis kokkereret ud fra det franske køkken, så vil en fransk vin højst sandsynlig være en god følgesvend.

Billig eller dyr vin?

Det kan være, at du har en nogenlunde idé om, hvilken type vin du skal vælge. Men hvor mange penge du vil ofre på vin er en smagssag. Vinens pris og kvalitet har dog i de fleste tilfælde en sammenhæng. Dyre vine har flere finesser og er mere raffinerede. Dette skyldes, at man høster druerne på det mest optimale tidspunkt. Derudover sorteres de dårligste druer fra i produktionen, hvorimod billigere vine godt kan indeholde restkvaset fra disse druer. Derudover har det også betydning, at dyre vine ofte er såkaldte enkeltmarksvine, hvor druerne stammer fra den samme mark.

Det kan være en god ide at unde sig selv et besøg hos en kompetent vinhandel, som kan tilbyde rådgivning. En kompetent fagmand vil med sin erfaring kunne give godt bud på, hvilke vine der vil passe perfekt til ens middagsret. Med en eksperts hjælp kan man også finde ud af, hvilke præferencer man kan have indenfor eksempelvis druer, fadlagring eller oprindelsesland.

Kilde: