Karsten Hønge råbte "fantasibeløb" efter Ole Birk Olesen i debat - men det var ham selv, der var galt på den

I et nyligt afsnit af Debatten på DR2 blev kontanthjælpen og særligt regeringens nye børnetilskud debatteret heftigt. Her langede Karsten Hønge (SF) ud efter Ole Birk Olesen (LA). Baggrunden er det beløb på 15.100 kroner månedligt, som Ole Birk Olesen fremhævede som det, en kontanthjælpsmodtager med et barn kan få udbetalt efter skat. Dette beløb kaldte Karsten Hønge for et "fantasibeløb", selvom det er fakta leveret fra Beskæftigelsesministeriet. Nu har DR's Detektor gået Hønge efter i sømmene og kan således også afsløre, at SF'eren er helt galt på den.

Ole Birk Olesen refererer til en deltager i Debatten, da han tidligt i programmet siger:

- Annette er enlig mor med ét barn. Hvis du er et gennemsnitligt menneske, så har du – efter din skat er betalt – 15.100 kr. at bruge af om måneden, når alt er regnet sammen.

Men så hiver Karsten Hønge nogle papirer frem fra inderlommen, og da han får ordet, svarer han Ole Birk Olesen sådan her:

- En anden skrøne er det her med, hvad man har til rådighed. Se her står jeg med et papir, som din egen minister Troels Lund Poulsen, mens du var regering, sagde, at man har til rådighed.

- Jeg ved ikke, hvad det er for et fantasibeløb, du havde fundet frem til. Her har vi en enlig med ét barn, som har – afhængig af situationen – 7.600 eller 6.900 kr. til rådighed. Tag det med hjem, Ole Birk Olesen.


Både Ole Birk Olesen og Karsten Hønge refererer til tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Forskellen er bare, at Ole Birk Olesens 15.100 kroner er det beløb, som en enlig kontanthjælpsmodtager med ét barn kan få udbetalt efter skat. 

Karsten Hønge bruger derimod tallet for, hvad en enlig kontanthjælpsmodtager kan have til rådighed efter huslejen er betalt.

Kristian Kongshøj, som er velfærdsforsker ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, bekræfter, at begge politikeres tal er rigtige.

Han tilføjer, at det dog stort set kun er børnefamilier, der når op på de omkring 15.000 kr. inklusiv boligsikring og børnepenge efter skat, og at mange kontanthjælpsmodtagere får udbetalt et lavere beløb.

Læs artikel

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere