Bedre debattone - tak!

Bjerknæs blogger om borgerlighed

Vi er nødt til at respektere hinanden og vores forskelle, og bringe den respekt med ind i debatten.

Apr 19, 2018

2

Bedre debattone - tak!

Vi er nødt til at respektere hinanden og vores forskelle, og bringe den respekt med ind i debatten.

”Fucking idiot”, ”Opblæste nar”, ”Gid du dør tidligt!”. Tonen i debatten er altså blevet for hård. Kommentarer som ovennævnte modtager jeg virkelig mange af. Men desværre er mine personlige oplevelser med den slags kommentarer, langt fra repræsentativt for, hvad så mange andre debattører oplever af reelle trusler. De her kommentarer er det rene vand, sammenlignet med hvad andre modtager af kommentarer og hademails. At man i Danmark kan modtage dødstrusler for at have en holdning i debatten, er for mig helt uforståeligt.

 

Skal man forvente at få en smule modstand når man stikker næsen frem med sin holdning? Ja, selvfølgelig skal man det. Skal man så passe på at man ikke bliver for snerpet? Vi har vel alle ytringsfrihed, så man kan vel sige hvad man vil? Det er soleklart, at man skal passe på med ikke at blive for snerpet, og ja, vi har ytringsfrihed, men det er altså frihed under ansvar. Hvis man modtager kommentarer som gør at man føler sig truet, bør man gribe ind. Og generelt skal man forvente modstand på sine udsagn, man skal forvente at blive modsagt og blive udfordret på sine politiske holdninger, ikke på sin personlighed eller andet.

 

Men hvad gør man, hvis man modtager mange af den her slags kommentarer? Jeg har før været enormt liberal på det område. De udstiller sig selv, det kan enhver jo se. Hvis man føler sig reelt truet, bør man selvfølgelig kontakte ordensmagten, men ellers er det vigtigt, at vi sætter os imod de typer, som tror at det er en acceptabel måde at kommunikere på. Vi skal tage debatten og sige fra. Vi skal blokere dem der går over stregen og så skal vi melde dem til politiet, som bryder loven.

 

Vi er nødt til at respektere hinanden og vores forskelle, og bringe den respekt med ind i debatten. Hvis vi ikke gør det, så ender vi med at skræmme folk fra at blive politisk aktive, og det kan ikke være gavnligt for nogen af os. Den grimme tone skyldes måske, at vi er berøringsangste for den politiske debat i private sociale sammenhænge. Politiske uenigheder forveksles ofte med uvenskab og den antagelse har gjort, at vi er siden folkeskolen er blevet bedt om ikke at ødelægge den gode stemning med en politisk diskussion. Saglig politisk debat burde være på skoleskemaet – holdninger behøver ikke at udtrykkes modbydeligt og personligt!

 

Jeg forstår godt, hvis man ikke har lyst til at blande sig i debatten. At folk kan gemme sig bag en computer har kun gjort det hele meget værre. Jeg mener virkelig, at vi er nødt til at sætte en stopper for alle dem, som ødelægger noget af det, som jeg ser som det allermest danske, nemlig at vi kan tale sammen og mødes på trods af politiske uenigheder. Vi er nødt til at tale pænt og opføre os ordentligt, for alternativet er ingen tjent med.

2 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere