Lovgivning og regulering gør os dovne

Hippieliberalisten v/ Martine Villum Brumsbjerg

Aug 27, 2019

0

Lovgivning og regulering gør os dovne

Tænk engang, hvis man blot kunne lovgive mod alt ondt og så blev alle mennesker automatisk bare gode mennesker. Normalvis retter folk ind efter de love, som gælder for dem, for vi har jo trods alt lært, at sådan gør man nu engang. Og hvem har lyst til at sidde i fængsel?

Det er ofte, at der er en eller anden misforstået opfattelse af, at politikernes primære job er at lovgive, lovgive og lovgive. Men deres primære job bør i virkeligheden være at forebygge, forebygge og forebygge.

Det handler i bund og grund om, at hvis vi blot lovgiver os fra alt og straffer os ud af alle vores problemer, så lærer vi i virkeligheden ingenting. Der er nemlig forskel på, om grunden til at du ikke slår din nabo ihjel er frygten for at ryge i spjældet eller fordi du har en helt klar opfattelse af, at du ingen ret har til at tage et andet menneskes liv med alt, hvad det indebærer. Udfaldet er det samme, kan man så bagefter sige; naboen får lov til at leve. Og det er sandt. Men du kan ikke siges at være et ordentligt menneske, hvis den eneste grund til, at du afholder dig selv fra at gøre et eller andet ulovligt, er at du ikke vil i fængsel. Så har du jo ikke forstået, hvad moral er.

Det er sjældent at liberale politikere tager fat om helt grundlæggende ideologiske idéer, som den jeg forsøger at komme ind på her. Skal jeg komme med mit eget bud på, hvordan de blå partier kan gøre et comeback i bedste boyband-stil, så er det simpelthen, at de finder tilbage til udgangspunktet. Det handler kort og godt om at finde tilbage til det helt grundlæggende. Jeg ved, at man ofte ser det som noget negativt, at man tager et skridt tilbage, men det kommer jo helt an på, hvordan man håndterer det; sommetider er det faktisk bedst, at man tager et skridt tilbage. 

For at komme tilbage på sporet i forhold til alt det med lovgivning kontra den naturlige, menneskelige moral, så kan man jo faktisk tage fat i et konkret eksempel. Klimaet. For vi har kæmpestore problemer i forhold til klimaet. Problemet er nemlig, at vi i hvert fald til en vis grad kunne lovgive os ud af problemet. Vi kunne forbyde kødspisning eksempelvis. Problemet ved den tilgang er dog, at det ikke ville medføre, at mennesker blev mere klimavenlige. Tværtimod så vil dem der har været vant til at være kæmpe kødforbrugere sikkert bare æde endnu mere kød i protest og man kunne let forestille sig et oprør. Man ser et frikadelle-oprør for sig.

Man kan ikke altid få mennesker til at rette ind, blot ved at forbyde dem at gøre visse ting. Rygning er også et godt eksempel. På trods af utallige advarsler, på trods af tonsvis af oplysningskampagner, så fortsætter folk alligevel med at ryge. Hvis man så i sidste instans forbød rygning, ville det højst sandsynligt blot ende med, at rygerne ville finde deres cigaretter på det sorte marked og ryge dem hjemme under emhætten i smug.

Mennesket slipper for at tage stilling til godt og ondt, når det blot kan læse i en eller anden lovsamling, at der er noget, de ikke må. For hvorfor så overhovedet bruge energi og kræfter på at tænke over, hvorfor det mon er ulovligt?

For meget lovgivning gør os dovne, fordi vi ikke selv skal tage stilling til, hvad der er rigtigt og forkert. Det er på tide, at de borgerlige politikere vender tilbage til moralkampen og ikke blot har fokus på at spytte nye love ud af ministerierne.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere