Regeringen vil forbyde udleveringen af plastikposer – men gavner det overhovedet klimaet?

Klimaliberalisten v/ Mikkel Nimgaard Schultz

Sept 17, 2019

0

Regeringen vil forbyde udleveringen af plastikposer – men gavner det overhovedet klimaet?

Mette Frederiksens første konkrete forslag som statsminister er et forslag om at forbyde udleveringen af gratis plastposer, samt en fordobling af afgiften på plastikposer og engangsservice. Men er det nu overhovedet nødvendigt?

 Ifølge Mette Frederiksen er plastposer et kæmpe problem. Hun har længe været en kendt modstander af plastik. Da hun præsenterede forslaget sagde hun følgende: Der er nu så meget plastik i havene, at det svarer til, at der hvert minut hele døgnet rundt bliver smidt en hel lastbil med plastik direkte ud i vores hav” Mette Frederiksen, Politiken 24 august 2019

Og i sin første valgdebat i Aalborg d. 10 sagde hun også følgende: ”Har I set billederne af plastikøerne ude i verdenshavene? (...) Jeg bliver oprigtigt ked af det, når jeg sidder og ser de billeder af verdenshavene – hvor der nu er øer, der er lige så store som lande.”Mette Frederiksen, Aalborg 10 maj 2019

Men er det virkelig så stort et problem I Danmark? Nej, det er det ikke. Det er svært at vurdere, hvor meget plast, der reelt ender i havet, men man estimerer, at det på verdensplan er mellem 1,5-4%. Men en ting er bredt kendt, majoriteten af den plast der ender i havet, stammer fra få lande og nogle få store floder.

 Dr. Christian Smidt estimerer i en artikel fra World Economic Forum, at 90% af al plastikforurening stammer fra 10 floder, der primært ligger i Asien. Han forklarer, at dette primært skyldes dårlig håndtering af plastikken. Derfor kan vi også rimeligt antage, at vores del af de 1,5 - 4% er meget lille – næsten ikke eksisterende. 


Foto: Amanda Montañez; Kilde: “Export of Plastic Debris by Rivers into the Sea,” by Christian Schmidt et al., in Environmental Science & Technology, Vol. 51, No. 21; November 7, 2017. Note: Dog skal det lige siges, at der er meget diskussion om, hvilke floder der udleder mest plastik til havet – og hvor meget, de reelt udleder. Men der er relativt stor enighed om at Yangtze og asiatiske floder udleder mest plastik til havet. 


Argumentet om, at problemet med disse såkaldte "plastikøer" løses med en afgift på plastik i Danmark, er derfor decideret misvisende. Argumentet bliver heller ikke mere rigtigt af, at man sidder ved Puk Elgaards køkkenbord og tager nogle dybfølte billeder.


Kilde: Mette Frederiksens Facebookside


Som Dr. Christian Smidt nævner, ligger den reelle diskussion i hvordan verdens lande håndterer plastik – og hvordan man skaber incitamenter til at folk håndterer plastik på en ordentlig måde. Plastik er et fantastisk produkt, hvis det anvendes korrekt.

Al plastik kan i teorien genanvendes, hvis det sorteres korrekt. Derfor er der heller ikke nogen grund til at starte med at forbyde det. I stedet skal vi sikre, at genanvendelsen af plastikken i Danmark bliver langt bedre. Mange kommuner er gået i gang med dette og det tager tid. Men der er også et kæmpe potentiale i at udvikle teknologier, der kan sikre ordentlig genanvendelse af plastik.

Vi i Danmark kunne være med til at løse verdens plastikproblemer ved at udvikle sunde genanvendelsesteknologier – men i stedet forbyder vi noget, som der er et kæmpe udviklingspotentiale i. 

Et andet kritikpunkt er, at fordi vi faktisk genanvender eller bruger plastikken til energiproduktion i Danmark, er det virkelig miljøvenligt og klimavenligt at anvende. Selvom Mette gerne vil fremstille det som at de danske have flyder med plastik, er virkeligheden en anden. Den overhængende miljøkatastrofe, som hun hævder vi står overfor, eksisterer simpelthen ikke. Men der er faktisk en ret reel risiko for, at hvis vi fjerner muligheden for plastikposer, udskiftes de til poser der er langt mere klima- og miljøbelastende.

Derfor virker det her forslag egentlig mere som et ynkeligt forsøg på at hæve statens budget med de forventede 200 millioner, end på at løse reelle miljøproblemer som verden står overfor. Hvilket er en skam.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere