Fem grunde til at hæve arveskatten

Rablende Radigalt v/ Lasse Pagh

Sept 19, 2019

2

Fem grunde til at hæve arveskatten

Arveskatten er en af de mest retfærdige og fornuftige skatter vi har i Danmark. Det er både sund økonomisk politik, og skatten ligger i tråd med liberale principper. Arveskatten burde hæves markant, specielt for enorme formuer, og det er der mindst fem grunde til:


1. Det er ren og skær retfærdighed

Der er noget grundlæggende uretfærdigt i, at nogen personer allerede fra starten af livet kan se frem til at arve enorme mængder af penge, som de aldrig selv har tjent. Det er forkert at lade Danmarks ressourcer gå til nogen, som aldrig har optjent dem. Det er som at vælge det danske fodboldlandshold, ud fra dem, som vandt EM i 1992.

2. En højere arveskat kan øge arbejdsudbuddet

Skatten på arbejde som f.eks. topskatten sænker arbejdsudbuddet, fordi gevinsten ved at arbejde mindskes. Arveskatten gør det modsatte. Udsigten til at kunne arve en mindre formue får nemlig folk til at spare færre penge op, og deres behov for at arbejde mindskes (kilde). Det kan jo ikke betale sig at arbejde, hvis man bare kan arve sig til velstand. Derfor kan arveskatten bruges som værktøj til at begrænse den negative effekt på arbejdsudbuddet, som en stor arv har.

3. Familieejede virksomheder klarer sig ringere efter generationsskifte

Det er en generel erfaring fra udlandet, at når virksomheder går i arv, så klarer de sig gennemsnitligt ringere. Det er blandt andet grunden til at både OECD (kilde) og De Økonomiske Vismænd (kilde) anbefaler en højere arveskat på virksomheder.

4. Arveskat kan finansiere lavere indkomstskatter

Selv hvis man synes at arveskat er en dårlig ide, så må man alligevel erkende, at det er en langt bedre skat, end indkomstskatten. Som beskrevet overfor, så er der nogen gode økonomiske fordele ved en høj arveskat, men det samme kan ikke siges om skatten på arbejde. Mange vil måske mene at begge skatter skal sættes kraftigt ned, men selv den mindste natvægterstat kræver nogle penge for at løbe rundt. Her er det en markant bedre ide at få dem gennem en skat på arv, end på indkomst

5. Arveskatten er et værn mod et moderne autokrati

Penge er magt, og hvis vi tillader at store formuer og virksomheder kan arves uden nogen beskatning, så skal vi ikke mange generationer ned af familietræet, før store dele af verdens rigdom, ressourcer og magt er samlet hos meget få personer. Det kan i værste tilfælde betyde, at nogen personer har så massive nedarvede privilegier, at de er at sammenligne med de godsejere og adelige i 1700-talllet som så mange liberale forsøgte at bekæmpe. Hvis man som liberal ikke ser de principielle grunde til en højere arveskat, så håber jeg, at man alligevel vil anerkende de praktiske problemer der kan være ved ubeskattet arv. Vores samfund bør bygge på merit, og der kan en høj arveskat være et middel mod målet.


Jeg har ikke patent på at være liberal, og man må hellere end gerne være uenig med mig.

Men grundlæggende vil jeg hellere belønne det flittige og arbejdende folk, end heldige arvinger.

2 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere