Prøv at sænk jeres rettighedsparader et øjeblik, kære liberale venner

Upopulære tanker v/ Thomas Herman Nørgaard

Sept 04, 2019

1

Prøv at sænk jeres rettighedsparader et øjeblik, kære liberale venner

Stefans rigtig fine indlæg har sparket gang i en heftig debat om dyrevelfærd – et område hvor min egen holdning har været i rivende udvikling de seneste år og fortsat er det. Omdrejningspunktet for debatten blev, hvorvidt dyr helt ned til insekter har de samme negative frihedsrettigheder som mennesker. Og selvom dette naturligvis både er en spændende og vigtig filosofisk debat, så vil jeg hellere have en moralsk debat om dyrs liv og deres velbefindende.

Som de fleste andre har jeg med munden fuld af bacon altid smasket med på parolen om, at dyr selvfølgelig skal behandles ordentligt inden de slagtes – uden at tage yderligere stilling til, hvad det egentlig indebar. Jeg har selv bidraget til en pinlig grad af vegetar-mobning. En mobning som mange tager del i. Når jeg ser tilbage på det nu, så tror jeg, at behovet for at mobbe vegetarer skyldes, at jeg forsøgte at beskytte mig selv imod kognitiv dissonans og undgå inkonsistens i min adfærd, hvilket ligger helt naturligt til mennesker. For når man som jeg ELSKER kød, og derfor nærmest ikke har set det som en mulighed at lægge det fra mig, så er det nemmeste jo at beskytte sig selv mod kognitiv dissonans ved at nedgøre dem, der ikke spiser kød, selvom jeg på et eller andet plan nok altid har kunne se et eller andet forkert i det.

Tingene begyndte for alvor at ændre sig for mig, da jeg blev hundeejer. Mit forhold til min hund er indtil videre det tætteste, jeg er kommet på den følelse, som jeg formoder, at forældre har til deres børn. Jeg tillægger dens liv utrolig stor værdi – nogen ville sikkert sige for meget. Jeg begyndte for alvor at erfare, hvordan et laverestående dyr alligevel kan have et bredt repertoire af følelser. Så når jeg ved et tilfælde blev konfronteret med billeder fra hundeslagterier fra fjerne lande, blev jeg rasende og følte en utrolig stor grad af afsky. Men som liberal går jeg jo – nok mere end så mange andre – op i at være konsistent i mine holdninger, og derfor kom jeg jo hurtigt frem til den konklusion, at det ikke gav mening at have sådan en moralsk tilforladelig holdning til grises liv – når grise er på samme følelsesmæssige og kognitive stadie som en hund – og samtidig have så kraftige negative holdninger til hundeslagterier. Et af mine perspektiver blev altså nødt til rette ind efter det andet.

Og hvis lige vender tilbage til rettighedssporet igen, så vil de fleste jo også mene, at der kan være afgrundsdyb stor forskel på at udvise god moral og blot at overholde andre menneskers – eller væsners - negative frihedsrettigheder. Det mest åbenlyse eksempel, jeg kan finde på, er hvis man går forbi et barn, der er ved at drukne uden at forsøge at redde det. Negative frihedsrettigheder at jo som bekendt defineret ved, at det kun er fraværet af tvang, der er forudsætningen for at gøre brug af dem. Ergo har et druknende barn ikke en negativ frihedsrettighed til at blive reddet. Betyder dette eksempel, at jeg værdisætter et barns og et dyrs liv lige højt? Naturligvis ikke. Men det er et eksempel på, at vi ville være nogle moralsk fattige mennesker, hvis dette var vores eneste rettesnor for rigtigt og forkert. Og derfor vil jeg i al stilfærdighed opfordre til en moralsk debat om dyrs liv og velbefindende – uanset om de har rettigheder.

Jeg besidder på ingen måde de vise sten i forhold til, hvor følelsesmæssigt og kognitivt udviklet et dyr skal være, før jeg synes, det er forkert at slå det ihjel eller under hvilke betingelser og omstændigheder. Og jeg har generelt slet ikke færdigudviklet mine holdninger til dette område. Jeg har bare grundlæggende svært ved at indfinde mig med en præmis, der hedder, at dyr skal betragtes og behandles som et objekt på lige fod med et møbel udelukkende fordi, at vi mennesker er overlegne, og det er desværre den holdning, der synes at være den dominerende i vores verden. Dét forhold – med alle de gråzoner og nuancer det inkluderer – vil jeg rigtig gerne have en debat om.

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere