Liberale skal bekæmpe overvågning – ikke fremme det.

Dette lovforslag er indbegrebet af alt det, vi som liberale bør bekæmpe: Statslig adgang til private datasystemet, lukkethed om den offentlige forvaltning af borgere og virksomheders data, indgreb uden begrundet mistanke eller dommerkendelse

Carl Andersen,

27/02/2019

Vi har som borgere nogle helt basale rettigheder. Herunder retten til privatliv. Staten skal ikke kunne overvåge borgere og virksomheder uden en begrundet mistanke og en klar dommerkendelse. Man er nemlig uskyldig til det modsatte er bevist, og vi kan ikke gå på kompromis med basale rettigheder i kampen imod totalitære regimer og anden ondskab. For hvad kæmper vii så for at  beskytte?

Det er dog præcist hvad Venstres forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, ønsker at gøre med et nyt lovforslag. Lovændringerne skal give Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cypersikkerhed mulighed for at overvåge og indsamle data fra ”samfundsvigtige” virksomhedernes servere og interne netværk. Uden en dommerkendelse. Alt sammen for at ”komme skjulte cybervåben til livs”. FE g CFCS er af sikkerhedsmæssige grunde undtaget fra en lang række lovgivninger omkring åbenhed og forvaltning. 

Jeg er helt enig om, at den nye krigsførelse sker online. I cyberspace med keyboards og bredbånd, frem for på jorden med krudt og kugler. At vi skal fortsætte den gode linje med forøget forsvarsbudget, og optimering af vores digitale infrastruktur. Men dette lovforslag er indbegrebet af alt det, vi som liberale bør bekæmpe: Statslig adgang til private datasystemet, lukkethed om den offentlige forvaltning af borgere og virksomheders data, indgreb uden begrundet mistanke eller dommerkendelse. Det vækker minder om DDR, og trækker paralleller til de nye overvågningssystemer i Kina. Skæmmende. 

Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om hvor vi som liberale stiller os i debatten omkring forholdet mellem stat og borger. I forholdet mellem sikkerhed og privatliv. Kort og godt kan man citere en af USA´s founding fathers Benjamin Franklin og sige at ”De der vil opgive grundlæggende frihed for at købe en smule midlertidig sikkerhed, fortjener hverken frihed eller sikkerhed”.