Vi skal gøre det lettere for studerende at arbejde - ikke hæve SU'en

Mathias Rinaldo,

27/02/2020

Debatten om en fordobling af SU’en raser. Jeg er dybt uenig: Der er ingen grund til at hæve SU’en med 100%. Dog vil jeg anerkende, at der kan være økonomiske udfordringer for de studerendes økonomi, især for dem der bor i storbyerne. Mange unge bokser desværre med høje huslejer, dyre bøger og priserne på Starbucks. 

SU’en skal bare ikke være cafepenge, men en støtte til ens studie eller regninger. Om SU’en kan række, handler rigtig meget om prioritering af ens økonomiske beslutninger. Ellers må man tage ansvar for sin økonomi og sikre sig et deltidsjob ved siden af studiet. 

Det bør man have i mente, hvis man vælger at finde bolig eller studie i storbyerne. Jeg ville personligt også gerne kunne forbruge flere af pengene om måneden og være den der gav en flaske i byen eller kunne koble af i et lækkert biografsæde. Det forstår jeg godt. Derfor er det vigtigt at have et deltidsarbejde ved siden af. Det giver rigtig god mening for mig.

Men SU’en er ikke en løn - det er en støtte for de studerende. Det er faktisk en god og stabil støtte, der sikrer, at folk kan betale udgifter til studiet eller privatlivet. Det er et godt værktøj for at øge den sociale mobilitet i Danmark. Selvom 6.000kr. før skat ikke nødvendigvis rækker til alle regninger og udgifter, så er det en kæmpe gestus af samfundet, især når man også tænker på at staten ovenikøbet også sikrer gratis uddannelse. 

Det, der til gengæld kunne gavne os studerende endnu mere, ville være, at man gav de studerende lov til at arbejde og tjene mere end de må nu. Det er irriterende, at der er begrænsninger på dette. 

For der er et problem med SU-loftet: Der er en max grænse på, hvad du må tjene før skat. Det gør det ikke nemt for dem der vil yde en ekstra indsats. Den grænse skal væk eller hæves markant så det giver bedre mening at tage et fyldestgørende studiejob og at ansætte studerende. 

Det ville gavne de mange studerende, der har økonomiske problemer og sørge for at de ikke nødvendigvis står arbejdsløse efter endt uddannelse. Hvis studerende kunne varetage flere timers arbejde om ugen, ville flere virksomheder sikkert også gøre hyppigere brug af studerendes arbejdskraft. Det ville skabe stærke kompetencer for de studerende og også være en fordel for arbejdsgiverne.