Sæt loft over politikernes magt

Ole Krarup,

26/01/2020

SF har for nyligt foreslået, at der indføres et loft over direktørers lønninger. Deres gruppeformand, Jacob Mark, påstår sågar, at den store lønforskel mellem erhvervslederen og fejemanden er "gift for vores samfund". Forslaget er noget vrøvl, fordi prisen på en direktørs arbejdskraft afgøres på nøjagtig samme måde som prisen på alt, der overhovedet kan købes og sælges: udbud og efterspørgsel. 

At have en kompetent, erfaren chef, der kan forudse kundernes ønsker og hurtigt træffe benhårde beslutninger om virksomhedens drift, er ekstremt værdifuldt. Den rette mand på det rette sted på det rette tidspunkt kan skabe tusindvis af arbejdspladser og give os adgang til nye, innovative produkter, som hæver vores livskvalitet. Der er mange virksomheder, der kunne tænke sig at hyre sådan en leder og høste den økonomiske gevinst, men kun et begrænset antal mennesker, der har evnerne og viljen til at arbejde 80 timer om ugen. Firmaerne må derfor forsøge at overbyde hinanden i konkurrencen om det begrænsede antal dygtige chefer. Det smarte ved dette system er, at virksomheder, hvis ydelser danskerne synes er værdifulde, har flere penge mellem hænderne. Derfor har de lettere ved at vinde "auktionen" om de dygtige ledere, der kan forbedre virksomheden, og give kunderne mere af det de ønsker. 

Denne analyse gør det klart, hvorfor sekretæren og fejemanden ikke får ligeså meget i løn som direktøren. Der er ganske enkelt et større udbud af mennesker, som kan varetage deres job, end der er udbud af folk, der kan lede en konkurrencedygtig virksomhed. Tilmed er efterspørgslen på deres arbejdskraft lavere, da den er mindre afgørende for firmaets overlevelse på langt sigt. Sover de over sig, kan de relativt let indhente det tabte. Sover direktøren over sig, kan chancen for at sikre en millionordre gå til spilde for altid. 

Hvis SF får deres vilje, bliver det fristende for kompetente danske chefer at flytte til udlandet. Almindelige danskere kan altså vinke farvel til jobs og nye produkter, mens SF garanteret kan score stemmer på at gøre dem afhængige af kontanthjælp. Socialistiske politikere er hurtige til at klynke over den påståede "økonomiske ulighed" mellem fejemænd og direktører samt udnytte den oppiskede, hadefulde stemning til at cementere deres egen magt. 

Denne afledningsmanøvre flytter opmærksomheden fra den ægte, giftige ulighed, der forarmer danskerne og underminerer vores samfund: uligheden mellem almindelige mennesker og politikerne. En typisk finanslov er på næsten 1.000 milliarder kroner af danskernes penge. I gennemsnit råder hver folketingspolitiker altså over ca. 5 milliarder kroner årligt - langt mere end selv den dygtigste direktør tjener i hele sit liv! Mangemilliardæren Jacob Mark og den ene procent af den ene procent, der sidder i Folketinget for SF har travlt med at spille hårdtarbejdende danskere ud mod hinanden, mens de systematisk spilder befolkningens penge på bureaukrati og via "offentlige ydelser" bestikker sig til flere stemmer. 

Direktører, fejemænd og alle derimellem gør hver dag en personlig indsats for at holde Danmark kørende. Jacob Mark, hans kumpaner i SF og politikerne som helhed kan kun ødelægge deres arbejde og gøre os alle fattigere ved at smide om sig med vores penge. Hvis nogens økonomiske magt skal begrænses, så er det ikke vores, men deres!