Det nye formandskab i Venstre er på plads - men kan de blive enige?

Kun et halvt døgns tid efter, at Jakob Ellemann-Jensen annoncerede sit kandidatur til formandsposten i Venstre, meldte Inger Støjberg i en udtalelse til Skive Folkeblad, at hun stiller op som Ellemanns næstformand til partiets kommende ekstraordinære landsmøde. Indtil videre er der ingen modkandidater til den måske nye formandsduo, der skal overtage styringen af Venstre fra Lars Løkke og Kristian Jensen. Hvor Løkke og Jensen var et dysfunktionelt makkerpar, håber mange nu på, at Støjberg og Ellemann kan bringe ro og samarbejde tilbage i partiledelsen. Det er dog langtfra sikkert, at det bliver en nem manøvre for formands- og næstformandskandidaten at mødes på midten.

Ifølge både Ellemann og Støjberg vil de sammen kunne favne bredden i Venstre, der er kendt for at have forskellige fløje. De to kandidater til formandskabet i Venstre vil de altså udgøre en ny og mere samlet partiledelse. Men det kan blive en svær manøvre at udføre for de to, hvis man ser på deres svar i kandidattest. Jyllands-Posten har ved en gennemgang af kandidattest fra DR og Altinget fundet en række store uenigheder.

Bl.a. er Støjberg og Ellemann stærkt uenige på spørgsmålet om, hvorvidt vi skal tage kvoteflygtninge igen, ligesom de to er lodret uenige på spørgsmålene om øget overvågning i det offentlige rum og om, hvorvidt vi skal øge udviklingsbistanden. På 17 ud af 30 spørgsmål svarer de ens, på 13 forskelligt, og på 6 af spørgsmålene giver de direkte modsatrettede svar.

Det bliver spændende at se om formandsskabskandidaterne kan finde enighed og indgå kompromisser. Hvis ikke, kan deres projekt om at samle Venstre igen ovenpå Løkke og Jensens stridigheder vise sig noget nær umulig.

Foto: Folketinget / Steen Brogaard

Læs artikel

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere