Hvad er det egentlig, Socialdemokratiet har imod Udkantsdanmark?

Af Malthe Taankvist, skatte- og finansordfører, Venstres UngdomVelfærd først – tryghed, tillid og en grøn fremtid

180Grader Debat,

29/11/2019

Af Malthe Taankvist, skatte- og finansordfører, Venstres Ungdom

Velfærd først – tryghed, tillid og en grøn fremtid. Dette er titlen på den socialdemokratiske regerings finanslovsudspil, der bag meget lukkede døre nu diskuteres ihærdigt blandt regeringen og dennes støttepartier.

I forslaget slår Socialdemokratiet nogle store slag for kollektivismen og velfærdsstaten, præsenteret i god, gammel, socialistisk kassekollektivisme. På trods af, at Finansloven indeholder mangeartede forslag til styrkelse af politi, sundhedsvæsen, mm. er der dog én linje der går igen; den manglende respekt for Udkantsdanmark og de mindre bysamfund.

Regeringen ligger i udspillet op til en sænkning af koblingsprocenten. Det har ført til en, med rette, stor fortørnelse hos friskolerne, der hver dag ligger et ærligt stykke arbejde i at skole børn, der ikke har en kommunal skole tæt ved sig. Ofte med bedre resultater end hvad de kommunale skoletilbud kan levere.

Regeringen har yderligere lagt frem, at skatten på generationsskifte i familieejede virksomheder skal stige fra 5 % til 15 %. 

For det første, giver det absolut ingen mening at beskatte generationsskiftet, så længe værdierne forbliver i virksomheden. 

For det andet, er vurderingen af virksomhederne, der er baseret på handelsværdien, en meget skæv måde at vurdere på, for det tvinger virksomheder til at betale skat af penge de ikke har. Derfor skal virksomheden sælge ud af dets aktiver for at betale skatten, der for mange virksomheder betyder at de må dreje nøglen om. 

For det tredje, er det ikke kun familieejede giganter som Jysk, Bestseller, Lego, mv. der bliver gokket i nødden af skattefar ved generationsskifte.

Ofte er det helt almindelige erhvervsdrivende ude i de mindre byer, der har et ønske om at beholde arbejdspladserne i lokalsamfundet, men som ikke har råd til et generationsskifte, og derfor må sælge virksomheden, hvor arbejdspladsernes placering ikke er fastlagt. Igen til stor gene for de små bysamfund, hvor arbejdspladserne ikke hænger på træerne.

Regeringen er dog siden finanslovsforslagets offentliggørelse, kommet på bedre tanker, og har droppet beskæringen af koblingsprocenten. Lad os håbe, at samme fornuft kommer til dem med generationsskifteskatten. Det tyder det om end ikke på.

Med regeringens finanslov får vi sandsynligvis stoppet munden fuld med ”velfærd”, men ”tilliden” til, at man kan blive boende i ens lokale bysamfund, hvor børnene kan gå i skole, og man selv kan gå på arbejde, er ikke noget Socialdemokratiet kaster om sig med.

Dette er et debatindlæg indsendt af  en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.