Boblen er ved at briste

Den uansvarlige pengepolitik, der har pumpet hullet efter 00'ernes bobler op med værdiløse penge og dermed skabt en ny boble på finans- og ejendomsmarkederne, er dømt til at briste på et eller andet tidspunkt.

Økonomisk teori siger at en valutas værdi vil gå mod nul i takt med at renten går mod nul. Uendelige mængder af værdiløs kapital vil dermed flyde ind på markederne og skabe galoperende inflation. Hvorfor er denne inflation ikke sat ind?

Der er flere forklaringer. For det første er de uendelige mængder værdiløs kapital ikke blevet tilført den brede befolkning, de har dermed ikke kunne deltage i at drive de generelle forbrugerpriser op. For det andet tyder meget på at inflationen er sat ind flere steder. Eksempelvis på de finansielle markeder og på ejendomsmarkedet, hvor stater, banker og store finansielle virksomheder har mulighed for at investere uden at betale rente eller under alle omstændigheder betale en meget lav rente.

Aktiemarkederne slår rekorder, ædelmetalmarkeder er historisk høje, råstofmarkederne stiger på trods af faldende efterspørgsel, hvilket må være et udtryk for stigende inflation, da de ikke kan forklares ved øget efterspørgsel eller lavt udbud.

De første tegn på revner i fundamentet er begyndt at vise sig, verdens 3. største økonomi har oplevet markante fald i aktiekursen en effekt, der kan sprede sig og føre til at de nye bobler falder sammen.

Japanske markeder i frit fald

68 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere