Vækst i Danmarks BNP i 2017

Korrigeres der for prisudvikling og sæsonbevægelser steg Danmarks BNP med 1,0 pct. i fjerde kvartal af 2017. Denne udvikling i BNP'en betød, at den samlede vækst for 2017 blev 2,1 pct. Vær dog opmærksom på, at - med udgangspunkt i hidtidige erfaringer - kan usikkerheden på BNP-væksten generelt vurderes til plus/minus 0,5 procentpoint.


Den høje vækst bæres primært af eksport

I fjerde kvartal førte bilsalg privatforbruget frem med 1,3 pct. Hvis der fraregnes anskaffelse af køretøjer, steg privatforbruget blot med 0,1 pct. Det offentlige forbrug steg med 1,0 pct. Efter en tilbagegang i tredje kvartal var der igen vækst i udenrigshandlen, da importen steg med 2,5 pct., mens eksporten steg med 1,3 pct.

Det var noget, der havde stor indflydelse på den endelige vækst i BNP'en for 2017. Hvis du ønsker en dybere forklaring af, hvad BNP reelt set er, så bør du læse mere om hvad BNP er, inden du læser videre i denne artikel.


Eksportindtægt har stor indflydelsen på BNP

I første kvartal blev der foretaget en større enkeltstående betaling fra udlandet som følge af et danskejet patent. Der er tale om et markant beløb, hvorfor den har en mærkbar indflydelse på hele BNP'en. Væksten for hele året ville have været 0,4 procentpoint lavere foruden denne betaling. Væksten i første kvartal ville have været 1,8 procentpoint lavere.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere