5 tips til bedre videoblogging

Film- og TV-klipper - indehaver af Fernando Film -  www

Jørgen Green,

23/04/2014

Film- og TV-klipper - indehaver af Fernando Film -  www.fernandofilm.dk

Videoblogging – eller vlogging – har længe været det nye sort blandt især teenagere. Spørg enhver pige på 14, hvor hun får sine makeup-tips fra, og du vil blive overrasket over, hvor mange kreative og opfindsomme videoer, der laves af unge selvbevidste skoleelever.

For os over 35 kan det virke helt uoverskueligt at skulle kaste sig over videoblogging. De fleste af os er som oftest ikke meget for at udstille os selv. Vi er vokset op med janteloven og sætter en ære i at være selvkritiske.

Kom i gang med videoblogging

I virkeligheden behøver det slet ikke være så svært at komme i gang med at videoblogge. Her er en liste med 5 tips til, hvordan du kommer i gang.

Du skal bruge:

  • Et videokamera, der kan optage i HD-kvalitet
  • PC eller Mac
  • Lys
  • Redigeringsprogram (fx Windows Movie Maker til PC eller iMovie til Mac)

1. Den kedelige del: Forberedelsen

Forberedelsen er vigtig, da den har stor indflydelse på kvaliteten af den video, du ender med at lægge på din blog.

Det altafgørende er:

  • Vid noget om dit emne , så du ikke fremstår som en glad amatør. Hvis du laver et manuskript på forhånd, så skriv det, så du kommer til at virke, som om du ved, hvad det er du taler om.
  • Identificér din målgruppe Klæd dig på og tal på en måde, der passer til det publikum, du henvender dig til. Taler du til iværksættere eller til børn? Til studerende eller til fodboldnørder? Tilpas dine omgivelser, din tilgang og dit ordvalg til den rigtige målgruppe.
  • Sæt dig et mål Spørg dig selv, hvilken video, du vil lave. Hvor lang skal den være? Hvordan skal emnet gribes an? Er den informativ eller underholdende? Er det en reklame eller en “how-to”-video? Hvad kan du hjælpe din målgruppe med?
  • Forbered de praktiske ting Check din location – hvor skal det filmes? Indenfor eller udenfor? Hvad hvis det regner den dag, du skal filme udenfor? Hvad med dit manuskript – har du fået feedback på det fra en ven? Hvilke rekvisitter skal du bruge? Hvilket tøj skal du have på? Kræver det ekstra forberedelse? Virker det hele som det skal?
  • Øv dig Check dit kamera – er vinklen og framingen korrekt? Hvordan falder lyset? Er fokus rigtigt indstillet, så det ikke er bagvæggen, men dig, der er skarp? Hold generalprøver, hvor du filmer mens du øver dig i og eksperimenterer med stemmeføring, kropssprog osv. Fortsæt til du er tilfreds med resultatet. Bed evt. en ven om at komme med feedback.
  • Vær opmærksom på ophavsret Pas på, hvad du tager med i din video – vær omhyggelig med kun at medtage materiale, som du selv har ophavsretten til. Hvis du benytter musik eller filmklip, eller hvis du omtaler et firma eller en person, så husk at bede ophavsretsindehaveren eller firmaet/personen om lov først. Hvis du krænker ophavsretten kan det fx i sidste ende medføre, at din Youtube-konto bliver lukket.Alternativt kan du anvende rettighedsfrit materiale. Nederst i denne artikel er der links til steder, hvor du gratis kan hente rettighedsfrit musik – det eneste, der kræves er, at du nævner navnet på kunstneren.

2. Den sjove del: Film dig selv

Efter alle de kedelige forberedelser er du nu klar til det store lærred.

Struktur og format

Når du skal filme dig selv, er det en god idé at tænke på strukturen og opbygningen af din film.

  • Indledningen Gør den kort og indbydende. Prøv at undgå at tale for meget, så du ikke keder dit publikum fra starten. Introducér dig selv og dit mål og fortæl dit publikum, hvad de kommer til at se i filmen.
  • Detaljerne Folk vil gerne have information, der er nyttig for dem. Sørg for at få de nødvendige detaljer med. Vær ligefrem og lever dit budskab klart og tydeligt. Sørg evt. for at indlægge små pauser for at give plads til visuelt at præsentere fx den bog eller det produkt, du taler om.
  • Afslutningen Stil spørgsmål eller bed om feedback i slutningen af din film. Gør dit publikum opmærksom på, at de har mulighed for at “like” eller skrive kommentarer til videoen. Fortæl dem, hvordan de kan abonnere på dine kommende videoer.

Præsentation

  • Kameraets indstillinger Lav en testoptagelse, så du er sikker på, at du er korrekt placeret i kameraets søgefelt, og at du er i fokus.
  • Lys Der er ingen, der gider se på en person, der sidder i halvmørke og taler. Dårlig belysning er som at snakke med folk, der har solbriller på. Sørg for, at du er korrekt belyst, og at hvidbalancen på dit kamera er rigtigt indstillet.
  • Lyd Dit publikum skal tydeligt kunne høre, hvad du taler om. Er der baggrundsstøj? Runger det i lokalet? Hvis du optager udendørs, skal du især være opmærksom på vindstøj i mikrofonen. Det bedste er at anvende en knaphulsmikrofon placeret midt på brystet, men hvis du ikke har adgang til sådan en, kan du sørge for at placere mikrofonen så tæt på din mund som muligt, uden at den kommer med på billedet. Hvis du anvender den mikrofon, der sidder i kameraet, er det en god idé at filme i et lille rum, hvor der ikke er baggrundsstøj eller rungen. Lav en testoptagelse, hvor du checker, at lydniveauet er ok – hverken for højt eller for lavt.
  • Længden på filmen Ideelt set bør filmen kun vare mellem 2 og 4 minutter. De fleste mennesker gider ikke bruge mere tid på webvideo, med mindre emnet er virkelig interessant for dem.

Din fremtoning og tilgang til emnet

  • Din fysiske fremtoning Hvilket tøj gør sig bedst på kamera? Er du “præsentabel”? Skal du virke overbevisende eller venlig? Prøv at virke så naturlig som muligt – der er ikke noget værre end at se på en person, der helt tørt læser op fra et manuskript.
  • Tonalitet og tilgang til emnet Vurder, om det er ok at anvende tekniske, indforståede termer. Forstår dit publikum dig, hvis du anvender et specifikt udtryk, sætning eller jargon? Vil du gerne fremstå som ekspert på dit område? Kan det være nødvendigt at tale lidt langsommere? Skal alt fortælles i detaljer, når nu tiden er knap? Det er en god idé at prøve at udtrykke dig klart, enkelt og tydeligt og anvende ord og talemåder, de fleste kan forholde sig til.
  • Sidst, men ikke mindst: Husk at smile! 

3. Gør det lækkert

Når du er færdig med at optage alle dine scener, er du klar til at importere videoen til dit redigeringsprogram.

Når du klipper, er der nogle ting, der er vigtige at huske:

  • Vis dit logo eller navn, især i starten og slutningen af videoen. Du kan også vælge at indlejre et logo i et af hjørnerne i billedet under hele videoen.
  • Vær kreativ i din klipningDu kan gøre din film mere spændende ved at tilføje grafik, effekter, stillbilleder og overgange. Men gør det med måde, så din film ikke kommer til at ligne farbror Kaj’s ferievideo med alle de smarte overblændinger, vifte- og zigzag-overgange.
  • Vælg noget musik, der passer godt til emnet og stemningen i din film. Sørg for, at det ikke “overtager” filmen.
  • Gem filmen i det rigtige format. Sørg for at dit redigeringsprogram gemmer filmen i HD-kvalitet og i formatet mp4. De fleste redigeringsprogrammer har en automatisk indstilling, så man kan gemme i en kvalitet, der passer til internettet.

4. Upload din video

Det nemmeste sted at uploade sin video til er Youtube. Hvis du har en Gmail- eller Google+ konto, har du automatisk også en Youtube-konto.

Du kan også uploade direkte til din Facebook-profil, eller på tjenester som Vimeo, blip.tv eller Metacafe.

5. Gør din video synlig for omverdenen

Mange mennesker tror, at en video er synlig for hele verden, så snart den ligger på Youtube. Det er den også, men den er også bare en lille bitte dråbe i det store videohav. Derfor er det vigtigt, at du tilføjer søgeord på Youtube – eller hvor du ellers uploader din film til – så folk kan finde frem til den i mængden.

Sørg for at give videoen en titel, der er så sigende som muligt. Sørg for, at de vigtigste ord i titlen optræder i din liste af søgeord. Lav en kort og præcis beskrivelse af filmen og inkludér et link til din blog.

Vælg et sigende billede som thumbnail/miniaturebillede til din video.

Opsummering

  •  Gør din video kort, enkel og informativ – ikke for mange tekniske termer. 
  •  Sørg for at have det rigtige udstyr: godt kamera, lys, mikrofon og redigeringsprogram. 
  •  Sørg for at din fremtoning passer til emnet i din video. 
  •  Sørg for at fremtoning, stemmeføring, omgivelser og musik passer sammen. 
  •  Lever dit budskab på en klar og tydelig måde. 
  •  Optræd så naturligt som muligt. 
  •  Gør din video “lækker” i klipningen. 
  •  Tilføj de rigtige søgeord på Youtube, så folk kan finde din video. 

Links

Fernando's Filmskole: www.fernandofilm.dk/filmskole

Rettighedsfri musik: www.vimeo.com/musicstore

Gratis stock video: www.xstockvideo.com

Gratis stock billeder: www.freeimages.com

Guide til Youtube-søgemaskineoptimering: www.tobiasehlig.dk/youtube-video-seo

Kilde: