ALTERNATIV TIL LÅN OG KASSEKREDIT FOR FOLK I RKI

At være registreret i RKI er faktisk mere almindeligt end de flest tror. Der er omkring 220.000 danskere registreret i RKI, hvilket svarer til omkring 1 ud af hver 20’ende dansker over 18 år. Den gennemsnitlige gæld for folk i RKI er 70.000 DKK.

De seneste år har politikerne, baseret på undersøgelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, lavet flere tiltag for at begrænse folks adgang til online kviklån. I 2015 blev der indført en betænkningstid på 48 timer for folk som ansøgte om online kviklån. Denne lov blev indført blandt andet fordi undersøgelser viste at mange kviklån blev brugt til impulskøb – hvilket kunne begrænses ved at indføre betænkningstid. Låne-udbyderne omgik dog denne lov ved at omdøbe deres lån fra kviklån til kassekreditter. Som ministeren har udtalt, er dette meget tydeligt en omgåelse af loven. Udbyderne af online kviklån og kassekreditter tager ikke blot enormt høje renter, men bruger også uetiske og skumle forretningsmetoder for at udnytte folk.

Problemet med online lån er først om fremmest de enormt høje renter. F.eks. tager Danmarks største udbyder af kviklån omkring 800% i ÅOP – de betyder at hvis du lånte hos dem i 1 år ville omkostningerne være 800% i forhold til det lånte beløb. Lånene bruges ofte til at løse akutte penge problemer, eller til impulskøb. Det gør at der tænkes mindre over omkostningerne, men blot er fokus på at få penge med det samme. Mange ender i en dårlig situation fordi det skal tilbagebetales indenfor meget kort tid, så blot 1 måned efter man har fået lånet, skal en stor andel af det + omkostninger betales tilbage. Det er oftest ikke nok tid til at spare sammen, og derfor ender det med at være en ond cyklus. De fleste af disse låne-udbydere tilbyder dog ikke lån trods RKI, så hvis man står RKI og ansøger vil man få afslag, som det framgår af oversigten på RKI-LÅN.DK.

Jeg mener ikke det er en god løsning at lade folk som står i RKI optage almindelige lån. Folk som allerede har gæld de ikke kan vedligeholde burde ikke stifte ny gæld. Men det betyder ikke at folk i RKI skal nægtes adgang til at få flere penge mellem hænderne – der er som sagt tale om 1 ud af hver 20’ende dansker over 18 år. Så man skal passe på med afskære hele denne gruppe af mennesker for adgang til finansiering. Der er et par gode oversigter over hvordan folk kan få penge trods rki. Derimod syntes jeg disse folk skal tilbydes et alternativ til lån og kassekredit, hvor de ikke er i fare for at gældsætte sig yderligere.

F.eks. kan man benytte sig at PANTSAT.DK. Her indleverer man sine ting som sikkerhed, herefter får man en udbetaling og køber den tilbage senere til en lidt højere pris. Hvis man ikke kan tilbagekøber sin genstand, så sælges den videre så man skylder ikke noget. På den måde tilbydes folk som står i RKI stadig penge trods RKI, men ender ikke med at gøre situationen værre hvis de ikke kan tilbagebetale. 

Læs artikel

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere