Jeg kan ikke fordrage -ismer!

Lad mig gøre det helt klart: jeg kan ikke fordrage –ismer. –ismer er tanker, nogle mennesker har tilsluttet sig med det formål at fremme dem på bekostning af andre –ismer. Der findes –ismer som kapitalisme og socialisme, kommunisme, socialdemokratisme og sågar populisme, nazisme og ekstremisme. Hvad der opfattes som skældsord afhænger helt af ens personlige standpunkt. –ismer samler folk i klynger og danner fronter mod tilhængere af andre –ismer.

Vi havde faktisk demokrati i Danmark mellem 1849 og 1870 og måske længere. Det var grundlovsgivernes klare ønske, at det skulle være sådan. Stod en folkevalgt i Folketinget og refererede til en gruppe af ligesindede, blev det påtalt. Desværre kunne vores folkevalgte ikke leve op til tilliden. Hver især ville de have MAGT og de ville ikke dele den med nogen, de ikke var enige med. I 1918, da politikerne vendte tilbage til Christiansborg, havde de aflivet demokratiet og dermed helhedssynet på Danmark. Fra nu af var det alles kamp mod alle og vinderen tog det hele.

Afhængig af, hvilken –isme man synes bedst om, kan man være tilfreds eller utilfreds med en given politisk beslutning, men det forandrer ikke ved, at partiernes indtog i politik var en ubegavet og uciviliseret, nærmest primitiv handling. Det har været enestående flot, at de har kunnet bilde næsten alle borgere ind, at dette er den bedste af alle styreformer.

I dag er Mette Frederiksen statsminister og regeringspartiet og de regeringsbærende partier har 35 – 40% af den samlede vælgermasse bag sig. I Lars Løkkes tid var billedet det samme. Hvordan kan nogen af dem – eller nogen andre – tale på alles vegne og hvordan kan de overhovedet have legitimitet til at dyrke udvalgte grupper på bekostning af alle andre?

JEG vil have demokrati. Vi er nødt til at begynde, som de havde det i 1849, dog uden et førstekammer, men denne gang skal de kontrolleres af et organ så magtfuldt, at begynder politikerne igen at danne partier, skal de kunne ekskluderes.

Hvad siger du til det? Skal vi have demokrati? Jeg ser frem til at læse DIN mening om det.

4 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere