Nyt studie: Når ydelserne sænkes, søger færre flygtninge til Danmark

Det har længe været et af hovedargumenterne, når snakken faldt på ydelser til indvandrere og flygtninge: at lavere ydelser fører til, at færre søge...

Claes Kirkeby Theilgaard,

22/11/2019

Det har længe været et af hovedargumenterne, når snakken faldt på ydelser til indvandrere og flygtninge: at lavere ydelser fører til, at færre søger mod Danmark. Argumentet har dog ikke været videnskabeligt bevist. Indtil nu.

Et nyt studie med titlen ”The Welfare Magnet Hypothesis: Evidence From an Immigrant Welfare Scheme in Denmark” viser, hvordan de lavere ydelser, som den forhenværende regering har indført, har påvirket tilstrømningen af flygtninge og indvandrere.

Konklusionen i studiet er klar: de offentlige ydelsers niveau har en effekt på, hvor mange der søger mod Danmark.

Faktisk kan forskerne bag studiet konkludere, at færre flygtninge og indvandrere søger mod Danmark, når ydelserne sænkes.

Det skriver Dagbladet Information.

Lavere ydelser giver færre flygtninge og indvandrere

Når den forhenværende regering valgte at justere på ydelserne, som nytilkomne modtager, har det haft betydning for, hvor mange flygtninge og indvandrere, der er kommet til Danmark.

”Niveauet af offentlige ydelser ser ifølge vores studie ud til at have en effekt på, hvor migranter vælger at bosætte sig. Vi finder, at først starthjælpen og senere integrationsydelsen har haft en effekt på op til cirka 5.000 personer i mindsket nettoindvandring til Danmark i de år, hvor effekten har nået sit maksimum”, fortæller Amalie Jensen til Dagbladet Information.

Hun er postdoc på Princeton University i USA og er en af de tre forskere bag studiet sammen med kollegerne professor Henrik Kleven og ph.d.-studerende Ole Agersnap.

Stramninger påvirker flygtninges valg af destination

Studiet er det, der kaldes et working paper, hvilket betyder, at det endnu ikke er bedømt af andre fagfæller. Derfor kan det endnu ikke tillægges samme vægt som andre studier, der er blevet gennemlæst, godkendt og udgivet i videnskabelige tidsskrifter.

Dog mener seniorforsker ved Rockwoolfonden Rasmus Landersø, at studiet indeholder nogle interessante pointer. Landersø understreger også, at tidligere studier på området ikke har været i stand til at adskille effekten af lavere ydelser fra andre politiske tiltag.

”De tidligere studier har ikke set sig i stand til at adskille de enkelte stramninger fra hinanden, fordi forskellige indgreb ofte ligger meget tæt på hinanden. Men samlet set tyder det på, at stramninger påvirker flygtningenes valg af destination, og det nye studie er bestemt også spændende forskning”, fortæller han til Dagbladet Information.

Kilde: