Rapport: Den ekstreme højrefløjs sprogbrug siver ind i mainstreampolitik

En højreekstrem terrorist åbnede ild midt i marts i to moskeer i den newzealandske by Christchurch. Hans angreb kom, mens mænd, kvinder og børn var samlet til fredagsbøn, og inden massakren var forbi, lå 51 af dem dræbt af skud.

De dødes brøde var at være muslimer og brune. Angrebsmandens motiv stod tindrende klart; det havde han selv sørget for ved at offentliggøre et 74 sider langt manifest med overskriften »The Great Replacement« (på dansk: »Den store udskiftning«).Massakren i Christchurch var uhyrlig, skriftet virker i lange passager rablende, og bagmandens gerninger blev naturligvis bredt fordømt.

Men det tankesæt, Christchurch-terroristen bekender sig til, bliver promoveret så effektivt og omfangsrigt online af højreorienterede kræfter – særligt på sociale medier – at begreberne er i færd med at blive normaliseret. I hvert fald har de fundet vej til mainstreampolitik i blandt andet Italien, USA, Storbritannien, Tyskland, Ungarn – og Danmark.

Det er konklusionen i en ny analyse fra Institute for Strategic Dialogue (ISD) – en London-baseret organisation, som rådgiver såvel techgiganter som regeringer om indsatsen mod global ekstremisme.


Rapportens forfattere understreger, at mainstreampolitikeres brug af begreberne fra det ekstreme højres ideologi naturligvis ikke betyder, at de på nogen måde støtter højreekstrem vold som i Christchurch. Men nøglebegreberne anvendes som en slags subtil appel til den del af vælgersegmentet, som deler den højreekstreme bekymring, mener forskerne bag rapporten.

»Og det understreger, i hvilket omfang ekstreme grupperinger kan øve indflydelse på den almindelige politiske og offentlige debat om kontroversielle emner som migration,« lyder det i rapporten.


Læs artikel

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere