Kvindelig konvertit: Derfor valgte jeg islam

Aminah Tønnsen er en dansk forfatter og debattør, der særligt er kendt for at konvertere til islam

Claes Kirkeby Theilgaard,

19/11/2019

Aminah Tønnsen er en dansk forfatter og debattør, der særligt er kendt for at konvertere til islam. Siden sin konvertering har Aminah Tønnsen været fortaler for den form for islam, der kaldes "euroislam", hvor man forsøger at tolke de islamiske kildetekster ind i en europæisk samtid. 

I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver hun om, hvorfor hun har valgt at konvertere til islam.

Ingen modsætning mellem at være muslim og dansker

Spørger man Aminah Tønnsen, er der ingen modsætning mellem at være muslim og dansker. Faktisk genfandt hun ved sin konvertering til den muslimske tro en række af de danske dyder, hun selv er blevet opdraget med.

"Der er intet modsætningsfyldt i at være dansk og muslim. I Koranen genfandt jeg de værdier, som mine forældre har givet mig med på livets vej: nøjsomhed, omsorg for mennesker, dyr og natur, pligten til at bidrage til det fælles bedste osv. Også Bibelens og spejderlovens 10 bud er en del af Koranens vejledning. Og frem for alt, at retten til forskellighed er værd at kæmpe for", skriver Aminah Tønnsen i sit indlæg.

Ved at konvertere islam slipper man for kristne dårligdomme

Da hun konverterede til islam, oplevede Aminah Tønnsen desuden, at hun kunne fravalge en række kristne dogmer, som hun altid har haft det svært med. Ved at fravælge kristendommen og disse dogmer kunne hun som voksen konvertit omsider finde Gud, skriver hun.

"Ved at vælge islam fravalgte jeg nogle kristne dogmer, som jeg altid har haft det svært med: arvesynd, treenighed og forsoningslære – i øvrigt præcis de samme dogmer, som en af Europas allerstørste tænkere, Johann Wolfgang von Goethe, satte spørgsmålstegn ved, og som var årsag til, at han meldte sig ud af kirken", skriver Aminah Tønnsen.

"Det var fravalget af disse dogmer, der gjorde, at jeg som voksen omsider fandt Gud. Det har givet mig fred i sjælen og styrket mig i medgang og modgang", fortsætter hun.

Modsvar til islamkritisk indlæg

Hendes indlæg kommer som modsvar til forfatter Ahmad Mahmoud, der, også i et indlæg i Jyllands-Posten, havde skrevet om, hvorfor han ikke forstår etniske danskere, der konverterer til islam. Han skrev blandt andet følgende:

"Når man, som jeg gør, kommer fra et hjem, hvor man har praktiseret islam som et våben til at begrænse frihed, kan det være umuligt at forstå, at flere og flere etnisk danske vælger at konvertere. Det er paradoksalt, at unge mennesker bruger deres ”frie valg” på at vælge et liv, hvor det individuelle valg bliver taget fra dem".

Ahmad Mahmouds indlæg er faldet Aminah Tønnsen for brystet. 

"Jeg forstår lige så lidt som Ahmad Mahmoud de mange etniske danskere, der ikke sætter spørgsmålstegn ved de overfladiske og usammenhængende fortolkninger og traditioner, man præsenterer dem for i de såkaldte ”konvertitkredse”, skriver hun i sit indlæg.

Ifølge Tønnsen bør man som konvertit læse Koranen "med hjerte og forstand" i stedet for "ukritisk at følge traditionelle fortolkninger".

"Personligt finder jeg det fascinerende, at Koranens vejledning kan give mening i samfund, der er vidt forskellige fra 600-tallets Arabien – uden at man behøver ændre en tøddel på den oprindelige arabiske tekst. Men det kræver, at man følger Koranens anvisning på, hvordan den skal læses, og at man læser den med hjerte og forstand i stedet for ukritisk at følge traditionelle fortolkninger", skriver hun.

"Til forskel fra så mange andre muslimer, læser jeg Koranen som det, den er"

Ifølge Aminah Tønnsen selv er hun bedre end andre danske muslimer til at læse Koranen for det, den egentlig er. 

"Jeg valgte selv for snart 37 år siden at bekende mig til islam – og har ikke et øjeblik fortrudt mit valg; men til forskel fra så mange andre muslimer, læser jeg Koranen som det, den er: et personligt budskab, en personlig vejledning, som jeg efter bedste evne forsøger at omsætte til praksis i min hverdag", skriver Tønnsen i sit indlæg.

Den muslimske tro kan ifølge hende ikke stå alene, og det er vigtigt ikke at tage skyklapperne på og "ukritisk lytte til, hvad andre mener om dette og hint". I stedet skal man ifølge Tønnsen følge Koranens opfordring til at "se sig omkring i verden, tænke grundigt over tingene og prøve at forstå".

Vold og undertrykkelse kommer af kulturelle traditioner - ikke Koranen

Aminah Tønnsen mener, at det ikke er Koranen, der er skyld i den vold og undertrykkelse, der ses rundt omkring i verden - og herhjemme.

I stedet handler det om kulturelle traditioner og misforståede læsninger af islamiske sekundærtekster, når muslimer udfører undertrykkelse og begår vold.

"Mange muslimer vælger desværre at lægge større vægt på kulturelle, ofte patriarkalske traditioner end på Koranens vejledning. Eller de støtter sig til sekundærtekster, der strider imod Koranens helt grundlæggende budskab om frihed, mangfoldighed og fred – eller de vælger ukritisk at følge fortolkninger fra andre kulturer og andre tidsaldre, frem for selv at gå til kilden, Koranen, og læse den ind i samtiden på en fornuftig måde", skriver Tønnsen i indlægget.

"Det er denne traditionelle islamforståelse, der er skyld i vold og undertrykkelse rundt omkring i verden og i alle de dårligdomme, som unge muslimer beretter om i disse år og forsøger at tage afstand fra", skriver hun.

Kilde: