Dårligt indeklima og skimmel? Ny teknologi har løsningen!

Døjer du eller andre i din bolig med hovedpine og begyndende allergi - eller bliver du mere og mere bekymret over de sort-grå pletter ude på badeværelset og i det kolde hjørne i soveværelset? Så er det på tide at tage et tjek på indeklimaet, for det vil være guld værd - både for helbredet nu og her, såvel som for fremtiden, hvis du skal sælge din bolig.

De færreste ved, hvordan skimmelsvamp opstår. Mange tror, at svampen kun kan få overtaget boligen ved at brede sig fra fugtige kælder- eller loftrum, eller ved at få tag i dårligt beskyttede træpaneler og bjælker. Det er desværre ikke hele sandheden - langt de fleste skimmelsvampangreb starter i det små med manglende udluftning og ringe opvarmning. Det er altså det overordnede indeklima i hele boligen, du skal være opmærksom på, hvis du vil forhindre de lokale, mere alvorlige “indeklima-katastrofer” såsom skimmelsvamp.

Først og fremmest skal du have styr på fugt, temperatur og eventuelle bygningsmæssige udfordringer. Hvis du har en “problem-væg”, så undersøg om der er faktorer såsom dårlig isolation, tidligere vandskader eller fugt fra fundamentet, der påvirker netop dette sted i boligen. Sæt herefter ind med forebyggende rengøring, ekstra varme og udluftning i dette rum - eller hvis fugten i væggen er for massiv, så tag tapetet af og lad murværket tørre godt igennem. Det kan være en fordel at investere i både wifi-styret termostat og et elektronisk termometer med fugtmåler, eller endnu bedre - en digital indeklimamåler, så du via app på din smartphone kan følge med i kulilteniveau, fugt og temperatur.

Mange digitalt baserede indeklimamålere kan desuden hjælpe dig til at huske at lufte ud 10 minutter hver morgen og hver aften, således at du slipper for hovedpine og får en god nattesøvn.

Er der et sted, du altid kæmper med at holde temperaturen stabil og fugten nede, så er det badeværelset! Langt de fleste lejligheder og huse i dagens Danmark har ventilationskanaler - men desværre har de færreste en velfungerende ventilator! Enten skal man trykke på kontakten for at tænde den (hvilket mange af os glemmer), eller også består udluftningssystemet blot af en simpel gennemtræksmekanik. Desuden glemmer mange at holde døren lukket efter badet, således at fugten føres ud og rundt i boligens andre rum.

            Du minimerer chancerne for skimmel og fugt i boligen på meget drastisk vis, hvis du investerer i en ordentlig udluftning til dit bad. Der findes et væld af badventilatorer, som har alt fra indbygget fugtmåler, så de løbende holder niveauet af fugt lavt, eller som du via digital fjernstyring eller din smarthome-enhed kan indstille til netop dine præferencer.

Madlavningen i køkkenet er også en overset indeklima-bombe - husker du for eksempel altid at tænde emhætten, når du koger og steger - også når det bare er et spejlæg? Tørrer du vasketøjet i stuen eller soveværelset? Et godt indeklima handler simpelthen om at gå sin hverdag efter i detaljen, for på sigt skal der desværre ikke meget til, før allergi eller fugtskader kan opstå.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere