"Ud og brænd nogle biler af, så vi kan få de medborgerhuse"

DR har snakket med nogle gamle venstrefløjsaktivister. De er meget skuffede.

Unge mennesker fra den såkaldte slumstormer-bevægelse var Københavns første autonome eller BZ'ere. DR har fundet nogen af dem, bl.a. Dorrit Kampmann, Viggo Kampmanns datter, der i 1965 var med til at besætte et hus.

For de gamle slumstormere har årene efter dog være noget af en skuffelse, mest af alt fordi de yngre generationer ikke har ført oprøret videre.  

Om unge mennesker idag siger Dorrit Kampmann på DR:

De knokler sig ihjel for at få råd til at betale husleje, institution til børnene og så videre. Det er helt vildt, at de finder sig i det, for de bliver hevet ind i det der hamsterhjul. (...) Jeg har altid været personligt lidt skuffet over den manglende bevidsthed hos mine egne børn om fællesskabets værdier.

En anden slumstormer har dog fået et mere nøgternt syn på sagen. 74-årige Jesper Sølling siger:

- Det er noget sludder og vrøvl. Man kan slet ikke sammenligne dengang og nu. Eller konkludere, at der var et større fællesskab og sammenhold i ungdommen dengang. Det tror jeg overhovedet ikke på.

- Ungdomsoprøret bestod jo af ganske få mennesker. 90-95 procent af min tids ungdom gjorde jo alt det, de skulle, og blev pæne og almindelige mennesker med et parcelhus. Vi, der deltog i ungdomsoprøret, var så få, at vi næsten kendte hinanden alle sammen. Og de fleste stoppede igen i 70'erne og fik klaret deres uddannelser og klarede sig senere udmærket. De kom over på den rigtige side af skrivebordet og fik sat sig på en stor del af statsadministrationen.

Læs artikel

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere