Intet er gratis

I det vestjyske er Liberal Alliances nyslåede byrådsmedlem, kommet igennem med et forslag om, at kommunen ikke længere må skrive, at noget er "gratis".

På sin vis noget underligt detail-styring, på sin vis en fuldstændig åbenlys tilgang til virkeligheden.

For der er jo intet - og slet ikke kommunalt - der er gratis.

Nu er hr. Iversen kun kommet igennem med, at der i stedet skal skrives, at der ikke kræves deltagerbetaling i f.eks. kommunale arrangementer.

Det synes jeg personligt, slet ikke er tilstrækkelig vidtgående! Der bør stå: "Arrangementet er betalt af skatteydermidler" eller lignende ordlyd.

Og når jeg er villig til at støtte op om dette element af sprogpoliti, skyldes det, at man i 30-40 år eller mere, konsekvent har anvendt "gratis" om alle skatteyderfinansierede ydelser, tiltag og ordninger.
Og det har givet generationer en "jeg har krav på/ret til..."-mentalitet, hvor ingen tænker på, hvordan tingene rent faktisk finansieres.

Men det handler for mig ikke om, at der ikke er ting - mange ting - som er "bedst" (mindst dårligt) finansieret at skattemidler. Ork, der er masser. Men man må ikke - aldrig nogensinde - være i tvivl om, at den vej du kører på, er betalt af nogen (jo, jo, også dig selv - men ikke kun dig selv), at det lægebesøg du ikke skulle have muldvarpen op af lommen for, er betalt af nogen, at den uddannelse du modtog, er betalt af nogen, at den kontanthjælp du modtager, den førtidspension, den friplads, de børnepenge, det retsvæsen, den sociale foranstaltning, den knæoperation, det rygestopkursus, det borgermøde, den buskørsel, den hjemmehjælp, det børneteater, det kulturhus osv. osv. osv. er betalt af Skatteydermidler.

Det burde stå alle steder. Hver gang en offentligt ansat modtager en lønseddel, skulle det være anført, hver gang en førtidspensionist får penge, hver gang du går fra lægen, under hvert 10. vejskilt - Alle steder, hvor der er plads.

Det er den eneste måde, hvorpå man reelt kan få skattespørgsmålet på banen, hvor folk får reel mulighed for at tage stilling til, om det nu også er noget, skatteyderne skal betale?

Så længe vi giver "skattelettelser" af det økonomiske råderum, flytter vi jo reelt intet.

Så god vind til Hr. Iversen i Varde.

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere