Børnecheck, daginstitution og EU

LEDER: Afskaf børnechecken og gør i stedet vuggestue, børnehave og fritidshjem billigere. Sådan lyder et forslag til imødegåelse af, at dansk børnecheck skal sendes til børn i andre EU-lande, når deres far eller mor har lidt arbejde i Danmark.

Og det er et rigtigt godt forslag. Hvis man vil gøre det endnu sværere at passe sine børn derhjemme og vil presse endnu flere forældre til at sende børnene i offentlig institution.

I forvejen er det meget svært for almindelige mellemklassedanskere at få råd til at vælge et liv, hvor en af forældrene går på arbejde, og den anden bliver hjemme hos de små børn. Skatten på den udearbejdende af forældrene er så høj, og tilskuddene til børnepasning så store, at det rent økonomisk giver mest mening, at begge forældre arbejder, mens det offentlige passer deres børn.

Lovgiverne i Danmark har ønsket at favorisere den udearbejdende livsstil på bekostning af livsstilen med en hjemmegående far eller mor. Hvis børnechecken fjernes og børnepasningen gøres endnu billigere for forældrene, så vil efterhånden kun de allerrigeste danskere have råd til ikke at få deres småbørn passet. Det er der sikkert en del mennesker, især på venstrefløjen, som synes er en god idé. Men alle andre bør råbe vagt i gevær på vegne af familiepluralismen i dette land.

Ikke alle børn har formentlig godt af at blive afleveret i en vuggestue kort tid efter den første fødselsdag, og ikke alle familier fungerer i en dagligdag, hvor både mor og far må stresse for at klare både arbejde og familieliv.

Det bør være lettere for familierne at indrette sig, som de selv finder det bedst. Ikke sværere. Den forelagte løsning på velfærdsturismen bør derfor skrinlægges igen. Der kan helt sikkert findes en bedre.

8 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere