Er LA ved at blive en light-udgave af Nye Borgerlige?

LEDER: ”Hvis ikke der havde været en radikal strømning i Liberal Alliance, så de kunne være mere kritiske over for EU og mene deres udlændingepolit...

Claes Kirkeby Theilgaard,

30/10/2019

LEDER: ”Hvis ikke der havde været en radikal strømning i Liberal Alliance, så de kunne være mere kritiske over for EU og mene deres udlændingepolitik mere helhjertet, så er det jo ikke sikkert, der havde været brug for Nye Borgerlige”.

Sådan sagde Pernille Vermund, Nye Borgerliges formand, i et interview i seneste udgave af Weekendavisen. Dermed er også partiformanden inde på det, som efterhånden er ved at være ganske tydeligt på den anden side af Simon Emil Ammitzbøll-Billes exit fra Liberal Alliance: at LA er ved at udvikle sig til en light-udgave af Nye Borgerlige.

I interviewet understreger Vermund, at der dog stadig er behov for Nye Borgerlige, da LA er splittet i en værdiliberal og nationalkonservativ fløj. Spørgsmålet er, om denne ene eksistensberettigelse for Vermunds parti stadig er til stede.

For det, der er foregået i LA på det seneste, kan bedst karakteriseres som en udrensning af det, som Vermund og andre kalder for den værdiliberale fløj. Først smækkede Christina Egelund med døren, så fulgte Simon Emil og partiets næstformand Mai Christiansen. Og så kom spekulationerne om et nyt parti, antændt af et par kryptiske hjemmesider.

Men uanset, hvilken vej Simon Emil og resten af den værdiliberale fløj vælger at forfølge fremover, efterlader de et stærkt forandret Liberal Alliance. Partiet anføres nu af en Alex Vanopslagh, der virker til at hente inspiration fra den ældre og mere erfarne Henrik Dahl – en mand, der i LA-kredse ofte har været hvisken i krogene om som potentielt partihopper til netop Nye Borgerlige.

Imens står denne avis’ tidligere chefredaktør Ole Birk Olesen midt i det hele og virker til ikke at ville snakke om andet end midtjyske motorveje og socialdemokratisk trafikpolitik.

Den kurs, som Vanopslagh er slået ind på, placerer LA tæt op ad Nye Borgerlige. De to partier virker til at kæmpe mange af de samme kampe. Måske for mange, når det kommer til stykket.

Hvis man er en vælger med forkærlighed for en stram udlændingepolitik, gode vilkår for erhvervslivet og det arbejdende folk og en modstand overfor velfærdsstatens fangarme, står valget nu mellem LA og Nye Borgerlige. Og de to valg kan godt flyde lidt sammen.

Men hvor Nye Borgerlige er det nye friske pust, der virker til at hvile i sit mere nationalkonservative ståsted, virker LA til at være et parti i opløsning, der først for nyligt har slået ind på en kurs, der er attraktiv for mere nationalkonservative vælgere.

Man kan blive lidt nervøs for, hvad det kan betyde for Liberal Alliance, at man positionerer sig så tæt op ad Nye Borgerlige. For hvorfor vælge et kriseramt parti, der kun kan levere en light-udgave af den politik, som Nye Borgerlige går til kamp for?