Institutionaliseret løgnagtighed hos Socialdemokraterne

LEDER: Det eneste, vi efterhånden kan konstatere om "Den hemmelige socialdemokrat", er, at én lyver. For nu har alle socialdemokratiske folketingsmedlemmer vist efterhånden været ude og sige, at de ikke har skrevet bogen, selvom forlagsdirektør Jakob Kvist i bogen skriver, at den er skrevet af et socialdemokratisk folketingsmedlem, som forlaget kender navnet på.

Der er ingen grund til ikke at tro Jakob Kvist, men masser af grund til at tro, at der for øjeblikket er et socialdemokratisk folketingsmedlem, som går rundt og lyver. Det er nemlig ikke nyt hos Socialdemokraterne, som i så mange valgkampe har løjet om, hvor mange velfærdsgaver partiet ville have råd til at uddele efter en valgsejr.

Hos Socialdemokraterne er løgnen institutionaliseret. Den er en integreret del af partiets sjæl.

Hvad det kommer af, er svært at sige. Måske fra Socialdemokraternes historiske rod i landets store arbejderbyer, modsat f.eks. Venstres rod i landbrugsbevægelsen og de små landsbysamfund. Normer, f.eks. imod at lyve, opretholdes nemmere i små samfund, hvor alle kender alle og opfatter sig som værende i samme båd, end i store samfund, hvor man oplever modsætningsforhold mellem forskellige grupper og klasser, og derfor mener, at man her ret til at lyve over for "de andre".

Måske har det at gøre med Socialdemokraternes nære forhold til statsmagten og den naturlighed med hvilken, de opfatter sig som ét med statsmagten. Socialdemokrater har haft statsministerposten i 55 af de seneste 90 års Danmarkshistorie - det opfattes af socialdemokrater nærmest som en uretfærdighed, hvis landets statsminister ikke er socialdemokrat. Måske afstedkommer det en større villighed til at benytte alle midler, herunder løgnen, for at genoprette retfærdigheden.

Under alle omstændigheder glæder vi os til afsløringen af "Den hemmelige socialdemokrat". Det skal blive spændende at se, hvilke kreative argumenter denne person vil benytte for at forsvare denne løgn.

9 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere