Kære Venstre: Byg bro i egen blok og ikke henover midten

LEDER: Efter en højdramatisk weekend i Venstre smuttede Lars Løkke Rasmussen ud af dansk politik ad bagdøren, mens Kristian Jensen kneb en tåre og tager formandstøjlerne frem til det ekstraordinære landsmøde den 21. september. Her ser det ud til, at Jakob Ellemann-Jensen vil gøre farmand kunsten efter og blive Venstres nye formand. Og lige nu tegner der sig et billede af, at Inger Støjberg kan blive hans næstformand. Med de to vil roret vil det måske lykkedes Venstre i en post-Løkke-udgave at bygge bro mellem den mere liberale fløj af borgerligheden, som Ellemann repræsenterer, og den mere nationalkonservative fløj, som Støjberg står for.

I en skarp analyse på forsiden af dagens Kristeligt Dagblad påpeger Henrik Hoffmann-Hansen, at det netop er denne grundlæggende splittelse mellem de liberale og nationalkonservative, der stadig udgør det borgerlige Danmarks grundproblem. Da man så Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i uskøn slåskamp, var det ifølge Hoffmann-Hansen den manglende brobygning på tværs af blå blok, der var årsagen. Balancegangen mellem det liberale og nationalkonservative er en vanskelig én, og det er bestemt ikke nemt at få f.eks. LA og DF til at mødes på midten i bl.a. udlændingespørgsmål. Så selvom Løkke og Jensen nu er væk, er der rigeligt med intern splittelse i den borgerlige lejr at tage fat på for Ellemann og Støjberg – eller hvem der nu end indtager formands- og næstformandsposten i Venstre.

Under valgkampen og indtil sit exit udviste Løkke en bemærkelsesværdig vilje til at bygge broer og indgå kompromisser, i hvert fald i orientering mod Socialdemokratiet. Med Løkke ude af billedet kan man kun håbe på, at viljen til at bygge broer og indgå kompromisser består. Yderligere kan man kun håbe på, at et nyt formandskab i Venstre orienterer sig mod sine egne politiske fæller blandt de borgerlige partier og at man én gang for alle lægger idéen om SV-samarbejdet på hylden. Der er behov for, at nationalkonservative og liberale på ny kan finde sammen om et fælles, borgerligt projekt.

Her fra 180Grader skal lyde en opfordring til det nye formandskab i Venstre: Drop brobyggeriet henover midten og byg i stedet bro i egen blok. Først da kan det borgerlige Danmark blive genrejst.

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere