Løkkes kvindeproblem? Nej, Thornings mandeproblem!

LEDER: For et par dage siden kunne TV 2 News oplyse, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har et problem med de kvindelige vælgere. Udgangspunktet for den påstand var en ny analyse fra valgforsker Søren Risbjerg Thomsen, som viser, at 51 procent af kvinderne stemmer på partierne i rød blok, mens 49 procent stemmer blåt.

Nøgternt set er det udtryk for, at kvinderne fordeler sig stort set ligeligt på de blå og på de røde partier. Løkke har altså ikke som blå bloks statsministerkandidat et særligt problem med kvinderne - meget tæt på halvdelen af dem stemmer på partier, som vil gøre Lars Løkke Rasmussen til statsminister.

Omvendt har Helle Thorning-Schmidt et gigantisk problem med de mandlige vælgere. Mændene fordeler sig sådan, at 60 procent stemmer blåt, mens kun 40 procent stemmer på røde partier. Sikke en skævhed! Men den historie blev ikke formidlet af TV 2 News.

Hvorfor ikke?

Ifølge gængs journalistfolklore, så er journalister hævet over subjektivitet, endda helt uden at de behøver at gøre en særlig indsats for at være det. Journalister har ét journalistisk væsentlighedskriterium, som helt objektivt lader dem vælge de mest relevante historier at dække og de helt rigtige problemstillinger at konfrontere magthaverne med.

Så hvordan kan det ske, at TV 2 News helt overser, at Løkkes "kvindeproblem" faktisk ikke rigtigt er der, men at Thorning derimod har et stort "mandeproblem"?

Sandheden er naturligvis, at journalister er styret af deres subjetive verdensopfattelser, af både gode og dårlige vaner, af loyalitetsforhold til bestemte kilder, af modvilje mod andre kilder og af meget, meget mere.

Et komfortabelt flertal af danskerne fortæller i alle meningsmålinger, at de vil stemme på en måde, så Lars Løkke Rasmussen ville blive statsminister, hvis der var folketingsvalg i dag. Dette blå flertal er et resultat af rød bloks problemer med at få mandlige vælgere til at stemme rødt. Her er et emne for mediernes problematisører.

23 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere