Ny blogger på 180Grader: Forestil dig at Hitler vandt krigen, og Danmark blev tysk

Ruben Juan Roig er en 20-årig dansker, bosat i Barcelona. Han har boet i Catalonien siden oktober 2018, og følger spørgsmålet om catalansk uafhængighed tæt. Udover at have en catalansk kæreste, har Roig også catalansk familie som politisk befinder sig på begge sider af løsrivelseskonflikten. 

På sin blog dækker Roig sagen fra konfliktens centrum. Den catalanske løsrivelseskonflikt er et emne som indeholder rig mulighed for en konstruktiv debat om hvor stærkt vort demokratiske sindelag som europæere egentligt er, når vores liberale frihedsidealer og menneskerettigheder kommer under pres. Roig giver med førstehåndskilder en personlig skildring af situationen, som både indeholder vigtige filosofiske og demokratiske perspektiver.

I sit første indlæg sammenligner Roig situationen i Catalonien med situationen i Danmark under 2. verdenskrig.

Forestil dig et Europa hvor Hitler havde vundet 2. verdenskrig. Forestil dig at Danmark var blevet indlemmet i Det Tredje Rige, som en region i Tyskland. Det var blevet gjort ulovligt at tale dansk i skolen, på kommunen, ja sågar på gaden. Danske navne var ulovlige, Frederik bliver til Friedrich og Henrik bliver til Heinrich. Dannebrog var også ulovligt, og over Christiansborg hang et stort rødt flag, med et hagekors i midten. Homoseksuelle, politiske modstandere, dansksindede og andre typer der ikke passede ind i nazisternes billede af en god germaner blev systematisk henrettet eller fængslet. Forestil dig at Hitler satte en større immigration i gang, og flyttede folk fra de mest tysksindede dele af Tyskland til Danmark, i milliontal. Disse mennesker ændrer på Danmark, ikke af ond intention, men pludselig er en stor del af folket der bor i ‘dansk territorium’ tysksindede. 


Hvis du bytter Danmark ud med Catalonien, Tyskland ud med Spanien og Hitler ud med Franco, så har du her årsagen til at Barcelona nu på tredje uge står i brand.

Læs artikel

2 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere