Økonomi for venstrefløjsere - ny serie af blogindlæg af Ole Krarup

180Graders blogger Ole Krarup vil i den kommende tid skrive en serie af blogindlæg under titlen "Økonomi for venstrefløjsere". Selv beskriver han serien således:

"I denne indlægsserie vil jeg forklare basale økonomiske mekanismer med udgangspunkt i diverse fejlslutninger og misforståelser, som navnligt venstrefløjen (men så sandeligt også borgerlige) ofte roder sig ud i".

Første del af serien er nu online, og emnet er mindsteløn. Her forklarer Krarup, hvorfor mindsteløn er en dum idé. Han skriver blandt andet:

Med overvejende sandsynlighed har du på ét eller andet tidspunkt stødt på følgende type facebookopslag: "Ansatte i virksomhed A tjener kun B kroner i timen, mens direktøren tjener C!" Som regel konkluderes det mere eller mindre eksplicit, at dette skyldes ejernes kyniske, kapitalistiske grådighed. Afslutningsvis opfordres der til protest samt til at støtte indførelsen af mindsteløn ved lov eller via en fagforeningskontrakt. 

Der er flere grunde til at denne analyse i bedste fald er fejlagtig og i værste fald er udtryk for netop den slags kyniske grådighed, den anklager andre for.


Økonomi er ikke kompliceret. Det handler om at forstå, hvordan mennesker (i kraft af deres begrænsede ressourcer) reagerer på incitamenter. Tvang og kunstig manipulation vil altid gavne de mest ressourcestærke på bekostning af de svage. Kun ved at lade folk blive ansat på markedsvilkår, kan så mange som muligt få et job og opnå et værdigt liv.

Læs artikel

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere