Tyrkiets klamme fangarme må ikke slå sig om Danmark

For nyligt blev en lang række danske politikere, journalister og andre Tyrkiet-kritiske skikkelser oplistet i en rapport over støtter af den kurdiske terrororganisation PKK. Problemet er blot, at ingen af personerne på listen er terrorsympatisører. Deres eneste forbrydelse er at, de har været kritiske overfor Tyrkiets styre. Det er sund fornuft at være Tyrkiet-kritiker, men er man fanget i Tyrkiets vrangforestillinger er det terrorvirksomhed. Rapporten blev udformet af tænketanken SETA, der har tætte bånd til den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan og hans regering. En placering på rapporten kan betyde trusler og overfald herhjemme og fængselsstraf og livsfare i Tyrkiet. Desværre er rapporten fra SETA langt fra første gang, at danskere er blevet angivet, overvåget og udstillet af Tyrkiet. Det tyrkiske styres klamme fangarme breder sig stadigt mere ud over Danmark og resten af Europa med ét klart mål: at overvåge, kontrollere og ultimativt straffe.

Allerede nu er en ny sag kommet frem: efter en smule Facebook-diskussion er tre danskere med kurdisk oprindelse blevet mistænkt for terrorvirksomhed, heraf to retsforfulgt og fængslet. Danmark har før set lignende sager. Tilbage i 2017 blussede diskussionen om Tyrkiets øgede overvågning af danskere også op. Dengang drejede det sig især om en systematisk indsamling af oplysninger om dansk-tyrkere, hvor Tyrkiets styre angiveligt skulle have oprettet en decideret ”stikkerlinje”, som angivere også her i Danmark kunne bruge til at melde folk, de mistænkte for at være ”landsforrædere”. Dengang spillede den tyrkiske ambassade en central rolle i overvågningen.

Situationen er den samme i resten af Europa, hvor Tyrkiet i flere andre lande også har været indblandet i overvågningssager. Når det tyrkiske styre ikke selv kan orkestrere overvågningen via ambassader, kan et undergrundsnetværk af pro-tyrkiske angivere træde til.

I den nylige sag med de terrorsigtede danskere, er en dansk kvinde med tyrkisk baggrund blevet politianmeldt for angiveri. Den danske journalist og forfatter Deniz Serinci var blandt de danskere, der stod oplistet i SETA-rapporten. Også han mistænker en herboende person med tyrkisk baggrund for at have angivet ham. For den slags risikerer man op til seks års fængsel, men det virker altså til, at der findes en gruppe af mennesker i Danmark, der er villige til at risikere årelang fængselsstraf i deres blinde loyalitet til Erdogan og Tyrkiet.

Tyrkiet er et tiltagende autoritært og voldeligt styre hvor demokrati og almindelige menneskerettigheder knægtes, mens mindretal – herunder kurderne – undertrykkes. Undergrundsnetværket af angivere fungerer sammen med den statsorkestrerede overvågning som Tyrkiets klamme fangarme, der forsøger at sprede det tyrkiske styres uhyrligheder udover landets egne grænser.

Det skal vi ikke acceptere. Tyrkiske angivere skal straffes, og vi andre skal ikke lade os underkue og true til selvcensur og retræte. Snarere tværtimod. Vi skal kritisere Tyrkiet endnu mere, for hver gang de nævner en dansk politiker eller journalist som PKK-sympatisør, for hver gang de overvåger borgere i Danmark og resten af Europa, for hver gang de fængsler en uskyldig tyrkisk journalist for at lave kritisk journalistik. Hver gang, Tyrkiet stikker sine klamme fangarme frem i et forsøg på at underkue og kontrollere, skal vi bide fra os.

3 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere