Uddannelse über alles

LEDER: Ja, skattetrykket er meget højt i Danmark, men til gengæld leverer det offentlige rigtigt meget for pengene, så det er værd at betale verden...

Ole Birk Olesen,

11/02/2014

LEDER: Ja, skattetrykket er meget højt i Danmark, men til gengæld leverer det offentlige rigtigt meget for pengene, så det er værd at betale verdens højeste skat. Sådan lyder det igen og igen fra systemets forsvarere.

Bl.a. det fine, danske uddannelsessystem og det forhold, at det er tilgængeligt for alle, kan man godt betale rigtigt meget for, mener socialdemokrater i mange partier. Nuvel - af 34 OECD-medlemslande (side 26) er der i 21 af landene en større andel af de 25-34-årige, som har en videregående uddannelse, end der er i Danmark. Danmark ligger mellem Estland (nr. 21) og Polen (nr. 23).

Og hvike uddannelse får den forholdsvis lille andel af højt uddannede danskere så? Ifølge vores hjemlige Danmarks Akkrediteringsinstitution er omkring halvdelen af 430 undersøgte uddannelser ikke relevante for arbejdsmarkedet.

Heldigvis kan unge mennesker sagtens gå på en lang uddannelse, som ikke kan bruges til noget, og så få ufaglært arbejde bagefter, hvis uddannelsen da ikke har ødelagt deres vilje til at påtage sig det arbejde, de kan få. Men værdien af de mange år på skolebænken, som skatteyderne tvinges til at betale, er ikke til stede. Pengene er faktisk spildt.

Og så kommer vi måske nærmere på en egentlig forklaring på, at Danmark har så høje skatter: Det er formentlig ikke, fordi der produceres så vældigt meget mere af værdi i den offentlige sektor her til lands end i andre sammenlignelige lande. Det handler nok mere om, at der spildes flere penge i den offentlige sektor i Danmark end i andre lande - f.eks. på uddanelser, som ikke kan bruges til noget produktivt.

Jo mere spild, desto dyrere bliver det naturligvis. Og intet offentligt apparat er dyrere end det danske.

Kilde: