Hullet i ozonlaget bliver mindre år for år, viser forskning

Mandag den 16

Claes Theilgaard,

17/09/2019

Mandag den 16. september var det "Ozonlagets Dag", en særlig mærkedag som FN har udnævnt for at sætte fokus på bevarelsen af ozonlaget. Og på Ozonlagets Dag var der heldigvis godt nyt på trods af de dommedagsprofetier, der af og til svirrer omkring os: ny forskning viser nemlig, at hullet i ozonlaget over Antarktis bliver mindre år for år. Faktisk går det så godt, at ozonhullets størrelse i øjeblikket kun er halvdelen af, hvad den plejer at være på denne tid af året.

Tilbage i 70'erne og 80'erne fik man ellers øjnene op for, at visse skadelige stoffer var begyndt at nedbryde ozonlaget i Jordens atmosfære. Siden da har man iværksat Montreal-protokollen, en politik omkring udledning af stoffer, der kan skade ozonlaget. Denne politik ser altså ud til at have virket, om end der stadig er lang vej til, at alle ozonskadelige stoffer er ude af atmosfæren.


Fra dr.dk:

Alle beregninger viser, at hvis Montreal-protokollen ikke var blevet indgået, så var ozonhullet bare vokset og vokset for hvert år. At det overhovedet er begyndt at blive mindre, er et tegn på, at Montreal-protokollen har virket, og at den er blevet overholdt, forklarer ozon-forskeren.

Man regner med, at Montreal-protokollen har reduceret udledningen af ozonnedbrydende stoffer med 99 procent.

Men selvom aftalen har haft stor effekt, er der stadig lang vej igen, før alle stofferne er ude af atmosfæren, fordi de har en lang levetid.

- Den ser ud til at virke, men der er stadig lang vej igen, for der er stadig masser af ozonnedbrydende stoffer i atmosfæren endnu. Man forventer først, at stofferne er helt væk omkring år 2060, siger Helge Jønch-Sørensen.

Hvert år varierer størrelsen på ozonhullet meget, men samlet set bliver hullet mindre.

- Det overordnede billede er, at størrelsen på ozonhullet toppede omkring år 2000. Så er det begyndt at vende stille og roligt siden da, siger han.