Klimafrygten blandt danskerne stiger kraftigt

Danskernes klimafrygt er steget kraftigt de sidste år

Claes Kirkeby Theilgaard,

26/11/2019

Danskernes klimafrygt er steget kraftigt de sidste år. Faktisk er Danmark nu det EU-land, hvor befolkningen er næstmest for klimaforandringer. Danskerne bliver nu kun overgået af svenskerne, når det kommer til klimafrygt.

47% af danskerne og 50% af svenskerne svarer således, at klimaforandringerne er den mest alvorlige udfordring, som verden står overfor. Dermed er danskerne mere end dobbelt så bekymrede for klimaforandringerne som gennemsnittet i EU.

Tilbage i 2017 var det kun 29% af danskerne, der mente at klimaforandringerne var menneskehedens mest alvorlige udfordring.

Det viser en måling udført af Eurobarometer, skriver Politiken.

Klimaforsker: Greta Thunberg har haft stor betydning

Eigil Kaas, der er professor i klimafysik og aktiv i debatten om klimaforandringer, er ikke overrasket over udviklingen.

"Det overrasker mig for så vidt slet ikke. Jeg rejser meget rundt og taler med mennesker, og man kan godt mærke, at det er her i vores del af verden, man er mest bekymret", fortæller han til Politiken.

Desuden peger Eigil Kaas's kollega Jens Hesselbjerg Christensen, der er professor og klimaforsker, på, at blandt andet den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg kan have medvirket til at øge klimafrygten i Danmarks befolkning.

"Der dukkede en skolepige op i Sverige ud af ingenting, som fik italesat problemet for en hel generation, der har været stille og usynlig. Og det, tror jeg, har været med til at gøre, at folk har turdet stå ved, at de er bekymrede. Det er min oplevelse", siger Jens Hesselbjerg Christensen.

Mange danskere føler et personligt ansvar for klimaforandringerne

Undersøgelsen fra Eurobarometer stiller blandt andet også skarpt på, hvem befolkningen mener er ansvarlig for klimaforandringer og for at gøre noget ved dem.

Her svarer over halvdelen - 52% - at de har et personligt ansvar. 64% vurderer, at ansvaret ligger hos de nationale regeringer, mens 60% hellere vil ligge ansvaret i hænderne på EU. Endelig mener 58%, at det er op til erhvervslivet og industrien at gøre noget ved klimaforandringerne.

Det har været muligt at angive flere svar i undersøgelsen.

Fattigdom og international terrorisme

Andre store udfordringer er også på danskernes liste over ting, der gør dem bekymrede.

Fattigdom, sult og mangel på drikkevand kommer på en andenplads. Her mener 16% af danskerne, at det er verdens største udfordring.

14% mener endvidere, at international terrorisme er den største udfordring, mens det støt stigende befolkningstal er verdens største udfordring ifølge 12% af danskerne.

Kilde: