Peter Nedergaard: Ofte skader politikernes 'grønne' tiltag mere, end de gavner

Peter Nedergaard tager i Berlingske fat i politikernes såkaldte 'grønne' tiltag, der desværre ofter ender med at skade klimaet mere, end de gavner

Claes Theilgaard,

04/08/2019

Peter Nedergaard tager i Berlingske fat i politikernes såkaldte 'grønne' tiltag, der desværre ofter ender med at skade klimaet mere, end de gavner. Som Nedergaard skriver, kan de 'grønne' tiltag ofte ende med at være sortere end sort.

Et eksempel på hvordan dansk klimapolitik har skadet klimaet, selv når den mener sig klimavenlig, blev fremdraget af den norske journalist Jon Hustad i Weekendavisen for nylig på baggrund af up-to-date klimaforskning. Heri beskriver han, hvordan erstatningen af kul med importeret træ i dansk energiforsyning har gjort mere skade end gavn for klimaet. 


Et andet eksempel drejer sig om, når der blandes biobrændstof i benzin og diesel. Sidste år var der endda rekord i omfanget af palmeolie, der bliver brugt til at producere biodiesel i EU. Forbruget har udviklet sig sådan på trods af, at biodiesel fra netop palmeolie udleder tre gange så meget CO2 som almindelig fossilbaseret diesel. Det fremgår af en artikel i det seneste nummer af magasinet Ingeniøren på baggrund af data fra miljøorganisationen Transport and Environment.


I begge tilfælde er der tale om noget, som kan se ud som »grønne« tiltag, men som ved et nærmere eftersyn baseret på viden er sortere end sort. Det er slemt nok i sig selv, at man ender med at skade klimaet endnu mere. Men værre er det måske, at det ødelægger almindelige borgeres tillid til, at klimapolitikken gavner. Det fører til, at alt må sættes ind på at gøre klimapolitikken mere rationel og effektfuld.