Gratis for Dong at snyde elkunder

Det får ingen konsekvenser for energikæmpen Dong Energy, at man i årevis har snydt tusindvis af jyske og fynske elkunder ved at fifle med elprisern...

Slettet Bruger,

10/07/2008

Det får ingen konsekvenser for energikæmpen Dong Energy, at man i årevis har snydt tusindvis af jyske og fynske elkunder ved at fifle med elpriserne. Det skriver Jyllands-Posten.

Det statsejede firma har, takket være statsindgreb, noget nær et monopol på det danske elmarked. Og den dominans har firmaet i 2003-2006 misbrugt til at presse priserne for højt i vejret, har konkurrencemyndighederne afgjort.

For kunderne har det betydet en ekstraregning på 274 mio. kr. Men snyderiet udløser ikke så meget som et slag på håndleddet til Dong. Firmaet får lov at beholde millionerne, og nu erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten, at Konkurrencestyrelsen har opgivet at politianmelde Dong-ledelsen.

"Lad venligst være med at snyde kunderne igen"
Et privat firma, der uden statens mellemkomst havde skabt sig en dominerende position på markedet, og derefter brugt denne position til at opkræve høje priser, ville være blevet anmeldt til bagmandspolitiet og idømt store dagbøder.

I særligt grove tilfælde kan brud på konkurrenceloven føre til bøder på 15 mio. kr. eller derover, ligesom virksomheder kan blive pålagt at aflevere gevinsten.

"Her siger Konkurrencestyrelsen blot: Lad venligst være med at gøre det fremover. Samtidig får Dong lov at beholde millionerne. Dermed slipper selskabet stort set gratis," siger konkurrenceekspert Peter Møllgaard, professor ved Copenhagen Business School, til Jyllands-Posten.

Konkurrencestyrelse: Ingen kommentarer
Administrerende direktør i Dong, Anders Eldrup holder sommerferie. Men hans pressechef fortæller, at man er blevet orienteret af Konkurrencestyrelsen om, at der ikke bliver nogen politisag.

"Det er vi naturligvis glade for. Især fordi vi mener, at vi har ret," siger Louise Münter, pressechef i Dong Energy.

Konkurrencestyrelsen afviser over for Jyllands-Posten at kommentere, om straffesagen er opgivet. Imens gransker styrelsen Dongs elpriser i Østdanmark i perioden 2003-2006.

[email protected]

Kilde: