Kommune eksproprierer for at score kassen

Når en kommune beslutter at ændre lokalplanen for et område, så det kan bebygges tættere, så fører det til markante prisstigninger på jorden for de...

Slettet Bruger,

07/04/2008

Når en kommune beslutter at ændre lokalplanen for et område, så det kan bebygges tættere, så fører det til markante prisstigninger på jorden for de heldige grundejere. Men i Hillerød Kommune har man besluttet, at den prisstigning skal kommunen selv høste. Eneste problem er, at ejerne ikke vil sælge, før lokalplanen er ændret, og jorden blevet mere værd, men det har kommunen fundet en løsning på: Den har blot eksproprieret jorden, fortæller Jyllands-Posten.

"Vi føler os ydmygede. Det er et overgreb, som man ikke havde troet muligt i Danmark. Pr. 1. januar i år ejede vi ikke længere vores eget hus, men bor nu til leje - og vi ved ikke noget om, hvad vi får for ejendommen. Kun at kommunen lægger op til en latterlig lav pris, som vi ikke kan købe noget andet for her i området," siger Majken Walbom til avisen.

Hun er en af de grundejere, som Hillerød Kommunen har eksproprieret ud af deres eget hus til fordel for en ny bydel. Familien Walbom fik lige inden ekspropriationen et tilbud fra Skanska og NCC lydende på 26 mio. kr. for deres hus, tilbygninger og ikke mindst de 48.000 kvadratmeter jord i grønne omgivelser fire-fem kilometer fra centrum af Hillerød. Nu lyder kommunens indstilling til taksationskommissionen, som skal afgøre ekspropriationsprisen, at den skal have ejendommen for 2,9 mio. kr.

"Vi er oprigtigt chokerede over deres forslag," siger familiens advokat, Søren Holmark. Ifølge hans beregninger vil kommunen kunne opnå en fortjeneste på 32 mio. kr. på ustykningen af jorden, hvis taksationskommissionen accepterer kommunens prisforslag.

Og den pris, som kommissionen ender med at godkende, kan meget vel blive lav, for Hillerød Kommune har nemlig i processen helt bevidst spekuleret i, at lokalplanen for området ikke skal ændres, før ekspropriationen er overstået. Det betyder, at kommunen egenhændigt kan score den værdiforøgelse på jorden, som den ændrede lokalplan afstedkommer. Som kommunen ifølge Jyllands-Posten skriver i et internt dokument:

"I det øjeblik at vi begynder at planlægge for disse arealer, vil vi indikere, at realiseringen er forestående, og vi vil dermed være med til at påvirke forventningsværdien kraftigt. Jo længere tid vi venter med at ekspropriere, des højere vil prisen for arealerne blive."

Hillerøds socialdemokratiske borgmester, Kirsten Jensen, vil ikke kommentere på den pris, som kommunen har tilbudt familien Walbom for deres hus.

"Ved at ekspropriere får Hillerød Kommune mulighed for at overtage alle arealerne samlet og sikre, at alle grundejerne får samme grundlag for erstatning," lyder hendes kommentar til sagen i Jyllands-Posten.

Venstre i Hillerød Kommune har stemt imod ekspropriationen. Miljøminister Troels Lund Poulsen beklager, at flere af landets kommuner bruger ekspropriationsvåbnet til at tjene penge på byudvikling og bebuder, at der vil blive dæmmet op for det i forbindelse med et forestående service-eftersyn af ekspropriationsloven.

[email protected]

Kilde: