Det Borgerlige Overblik: Blå blok er gået tilbage siden valget

Godmorgen og velkommen til dagens udgave af Det Borgerlige Overblik

Claes Theilgaard,

30/08/2019

Godmorgen og velkommen til dagens udgave af Det Borgerlige Overblik.

Dagens overblik er domineret af to nye meningsmålinger: en, der viser, at blå blok går tilbage og en anden, der viser flertal blandt Venstres vælgere for at lade Løkke fortsætte som formand. Samtidig har regeringen endnu ikke fundet ud af, hvordan de vil indfri deres klimamål, og PET er blevet afsløret i at have indhentet ulovlige data om danskerne, mens Trump aflyser sit besøg i Polen på grund af en orkan, der har kursen mod den amerikanske delstat Florida.


Husk, at du også kan tilmelde dig til at modtage vores nyhedsoverblik i din mailindbakke alle hverdage kl. 7. Tilmeld dig helt gratis her.


1. Første måling siden valget: Blå blok går tilbage

Den første Epinion-måling siden folketingsvalget lover ikke godt for blå blok. Epinion har lavet målingen for DR, og ifølge denne har rød blok udvidet sit forspring i de tre måneder, der er gået siden valget. Rød blok er gået frem fra 91 mandater til 94, mens blå blok har mistet to mandater og er gået fra 79 til 77. Alternativet, der forsøger sig med deres egen grønne blok, har også tabt et mandat.

Meget symptomatisk er Liberal Alliance den helt store taber i målingen, hvor partiet ligger lige under spærregrænsen og står til at få 1,9% af stemmerne. På den anden side har Enhedslisten haft den største fremgang af alle partier, og er gået hele 2% frem fra 6,9% til 8,9%. Dog skal det noteres, at der som med alle andre meningsmålinger er en statistisk usikkerhed, som man bør have in mente.

Se den fulde meningsmåling på dr.dk.


2. Flest Venstre-vælgere vil have Løkke som formand

Kantar Gallup har taget temperaturen blandt Venstres vælgere for at finde ud af, hvem de helst vil have i formandsstolen. Resultatet i målingen kan måske virke overraskende i disse dage, hvor den siddende formand Lars Løkke Rasmussen er i strid modvind, men Løkke kommer ud som sejrherre med 45% af Venstrevælgernes støtte.

Selvom det måske ikke er videre flatterende for en siddende formand kun at nyde 45% af sine vælgeres støtte, kan Løkke dog trøste sig med, at kun 0,3% af Venstres vælgere ifølge målingen helst ser næstformand Kristian Jensen avancere til formandsposten.

Jakob Ellemann-Jensen er den klare toer i målingen med 25% af vælgernes støtte. Inger Støjberg tager tredjepladsen med 9% i målingen. Det er i øvrigt værd at bemærke, at der ifølge målingen er næsten dødt løb mellem Løkke og Ellemann-Jensen, hvis man lader valget være op til alle vælgere og ikke kun Venstres. Her trækker Løkke 23%, mens Ellemann-Jensen har 21% i ryggen.


3. Regeringen ved ikke, hvordan de skal nå deres klimamål

Klimaet var for mange vælgere øverst på dagsordenen til folketingsvalget. Socialdemokratiet havde også klimakampen som en central del af deres valgkamp, og bl.a. har regeringspartiet varslet en reduktion i Danmarks CO2-udslip på hele 70%. Til det socialdemokratiske gruppemøde erklærede klimaminister Dan Jørgensen dog, at regeringen stadig ikke ved, hvordan de skal nå deres klimamål.

Til gengæld understregede Jørgensen sammen med statsminister Mette Frederiksen, at målet om CO2-reduktion stadig står fast, og at der vil blive præsenteret konkrete forslag til at nå målet i forbindelse med den kommende finanslov.

Dan Jørgensen løftede på mødet desuden sløret for, at de første forhandlinger om en ny klimalov vil tage deres begyndelse i næste uge.


4. PET-agenter har i årevis hentet ulovlige data om danskere

En rapport fra det uafhængige Tilsyn med Efterretningstjenesterne viser, at agenter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) i mindst fire år har omgået det gængse krav om dommerkendelse, når de indhentede intime data om danskere. Det er ifølge tilsynet ulovligt og PET’s ageren møder skarp kritik fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

PET skal normalt indhente dommerkendelse, inden de begynder at aflytte telefonsamtaler eller aflure SMS’er og e-mails, men ved at bede sin militære søstertjeneste, FE, om at søge data på sine vegne, har PET omgået dette krav. Efter tilsynets kritik har efterretningstjenesten nu indstillet den ulovlige praksis.

”Et demokratisk samfund har regler og retningslinjer, som myndigheder skal overholde. Det gælder ikke mindst for PET, der har særligt vide beføjelser”, udtaler tilsynsformand Michael Kistrup sig til Berlingske i et sjældent interview.


5. Trump aflyser Polen-besøg

For nyligt skabte den amerikanske præsident Donald Trump voldsom debat, da han aflyste sit besøg i Danmark. Besøget skulle have ligget i forlængelse af et statsbesøg til Polen, som præsidenten nu også har aflyst. Aflysningen sker på grund af orkanen Dorian, der i øjeblikket har kurs mod Florida. I stedet for Trump vil vicepræsidenten Mike Pence aflægge Polen et visit.

”For at sikre, at alle regeringens ressourcer bliver sat ind imod den storm, der er på vej, vil jeg sende vicepræsident Mike Pence til Polen i denne weekend som min stedfortræder. Det er meget vigtigt for mig at være her. Stormen ser ud til at kunne blive meget voldsomt”, udtalte Trump om situationen på et pressemøde.

Desuden tilføjede han, at statsbesøget til Polen ville blive rykket til en anden dato i den nærmeste fremtid.

Thumbnail-foto: Wikimedia Commons / News Oresund

Kilde: