Det Borgerlige Overblik: Boris Johnson sætter parlamentet ud af spil kort før Brexit

Godmorgen og velkommen til dagens udgave af Det Borgerlige Overblik

Claes Theilgaard,

29/08/2019

Godmorgen og velkommen til dagens udgave af Det Borgerlige Overblik.

Husk, at du også kan tilmelde dig til at modtage vores nyhedsoverblik i din mailindbakke alle hverdage kl. 7. Tilmeld dig helt gratis her.

Lad os springe direkte ud i det:

1. Boris Johnson sætter parlamentet ud af spil kort før Brexit

Den nyslåede britiske premierminister Boris Johnson har taget et drastisk skridt i hele Brexit-affæren. Onsdag annoncerede Johnson, at han vil suspendere det britiske parlament. Meldingen kommer blot få uger før Brexit-deadlinen den 31. oktober, hvor Storbritannien skal træde ud af EU. Suspenderingen vil vare fem uger, hvilket er usædvanligt lang tid.

Johnsons suspendering er kontroversiel, fordi den vil gøre det svært for de øvrige parlamentsmedlemmer at forhindre, at Johnson fuldfører Brexit. Premierministeren har været klar i mælet om, at han agter at gennemføre Brexit, selv hvis der ikke skulle ligge nogen færdig aftale mellem Storbritannien og EU – et såkaldt no deal-scenarie.

Ifølge kritikere sætter Boris Johnson med sin suspendering det britiske demokrati og den parlamentariske debat ud af kraft. Nogle er endda gået så langt som at kalde det, Johnson foretager sig, for et kupforsøg, hvor Johnson med beskidte metoder forsøger at gennemtrumfe sin vilje. For en kritisk vinkel på hele affæren kan anbefales Berlingskes glimrende leder her.

Læs videre og deltag i debatten her.


2. Dødt løb i den fortsatte interne krig i Venstre

Der er foreløbigt ingen afklaring i den interne krig i Venstre, hvor stadigt flere træder frem med kritik af det siddende formandskab, men ingen endnu har turde tage den yderste konsekvens og stille sig selv til rådighed som modkandidat til hverken formands- eller næstformandsposten.

Derfor kan der synes at være lidt dødt løb i den fortsatte interne krig i Venstre, hvor alle ser hinanden an og prøver at regne ud, hvem der har hvilke kort på hånden. Onsdagens gruppemøde i partiet afspejlede også, at partifolkene befinder sig i en afventende situation. Ifølge Berlingske fyldte det aktuelle drama nul og niks på onsdagens gruppemøde, mens man fik tiden til at gå med trivielle diskussioner om lokalefordeling på Christiansborg, hvor der er et større puslespil, der skal gå op.

Desuden havde Lars Løkke flere store medieoptrædener i løbet af onsdagen, herunder i Go’ Aften Danmark og det politiske talkshow ’Lippert’ på TV2 News. Her bekræftede Løkke, at han stadig ønsker at være formand for Venstre, men anerkendte også, at der ikke ligefrem er ro på bagsmækken.

Som forskellige Venstrefolk, herunder flere folketingsmedlemmer, står frem bekender kulør, kan det være svært af følge med i det hele. Heldigvis har TV2 lavet et godt og løbende opdateret overblik over, hvem, der holder med hvem i Venstre. Se den her.

Læs videre og deltag i debatten her.


3. Enhedslisten ekskluderer muslimsk medlem for udtalelser om stening af kvinder

Kasem Said Ahmad er tidligere talsmand for Islamisk Trossamfund, kendt for at være blandt de imamer, der opildnede den arabiske verdens vrede mod Jyllands-Posten under Muhammedkrisen – og så var indtil for nyligt medlem for Enhedslisten. Ved seneste hovedbestyrelsesmøde blev Ahmad dog ekskluderet på baggrund af en række udtalelser om stening af kvinder for utroskab.

Det er det venstreorienterede medie Solidaritet, der har breaket historien. Ifølge deres oplysninger er Kasem Said Ahmad bl.a. blevet ekskluderet på baggrund af udtalelser i et Deadline-interview på DR2 fra 2016. Her kaldte Ahmad trusler om stening af utro kvinder for en ”fornuftig” måde at forhindre folk i at begå utroskab.

Ahmad indrømmede trods alt i interviewet, at man ikke kunne implementere lovgivning med stening af utro kvinder i Danmark. Men tage afstand? Det ville han ikke, og det har nu kostet ham hans medlemskab i Enhedslisten.

Læs videre og deltag i debatten her.


4. På tre dage er to kvinder blevet likvideret i Sverige

Kun to dage efter en brutal likvidering af en ung kvinde med baby på armen i Malmø har endnu et voldsomt kvindedrab fundet sted, denne gang i Stockholm. Begge drab kobles til bandemiljøer. Berlingske har været i Sverige, hvor frygten for en eskalering af blodige bandekrige med rå vold lammer befolkningen i de områder, hvor drabene har fundet sted.

Det svenske politi mener, at ”det er oplagt, at vi nu kan stå over for en optrapning” i volden. Ifølge politiet var begge mord tale om overlagte og planlagte likvideringer begået af bevæbnede drabsmænd. Samtidig betegner politiet det som sjældent, at kvinder bliver dræbt i de bandeopgør, som ofte er præget af forskellige indvandrergrupper, og som især Malmø, men også Stockholm, har oplevet de senere år.

På baggrund af de to drab har flere svenske politikere gjort krav om hårdere straffe, mens de også vil sætte flere ressourcer af til politi og retssystemet for at kunne slå hårdt ned på de kriminelle bander.

Læs videre og deltag i debatten her.


5. Røde partier vil ændre licensen, så de rige betaler mest til DR

Det er ikke længe siden, at licensen blev ændret og lagt over på skatten som følge af et samarbejde mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti. Men nu vil Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti igen have ændret, hvordan public service-tilbud som DR og Radio24Syv skal finansieres. Ifølge de røde sammensurium af partier er den nuværende licensordning ”socialt skæv” og decideret ”farlig”.

De tre partier har forskellige bud på, hvordan en fremtidig licens skal se ud, men ifølge Enhedslisten er det centralt, at en ny model sikrer, at de rige betaler mere til public service end dem med lave indkomster.

”Vi synes, at medieskatten skal være lige så progressiv som kirkeskatten. Et fattig arbejdsløs og en vellønnet journalist betaler nøjagtig det samme til public service i kroner og øre. Vi har fået lavet en model, som vil betyde, at man kan få kompenseret nedskæringen af DR”, udtaler medieordfører for Enhedslisten Søren Søndergaard.

Læs videre og deltag i debatten her.

Kilde: