Det Borgerlige Overblik: En højdramatisk weekend i Venstre

Godmorgen og velkommen til dagens udgave af Det Borgerlige Overblik

Claes Theilgaard,

02/09/2019

Godmorgen og velkommen til dagens udgave af Det Borgerlige Overblik.

I dag er der kun én ting på menukortet: dramaet i Venstre. Henover weekenden har vi nemlig været vidne til et historisk og højdramatisk opgør i Venstre, hvor både formand og næstformand har trukket sig efter længere tids magtkamp. Siden at formandskabet trak sig tilbage, er spekulationsmøllen i pressen gået amok, og derfor er det oplagt at bruge mandagen til lige at samle trådene og give dig et hurtigt overblik over, hvad der foregår.

Husk, at du også kan tilmelde dig til at modtage vores nyhedsoverblik i din mailindbakke alle hverdage kl. 7. Tilmeld dig helt gratis her.


1. Farvel til Løkke og Jensen

Efter at have holdt skansen i flere uger på trods af en intens og tiltagende magtkamp, nåede Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen – det nu tidligere formandskab i Venstre – bristepunktet i lørdags. Til et historisk hovedbestyrelsesmøde i den lille jyske by Brejning endte det med, at både formand og næstformand i Venstre gik af.

Lars Løkke forlod mødet ad bagdøren, da han havde annonceret sin tilbagetrækning. Han sagde derefter farvel i et opslag på Twitter og Facebook, mens han kørte væk fra den hær af journalister, der ventede udenfor hotel Comwell Kellers Park. Kristian Jensen gik derimod ud og tog sin tårevædede afsked ansigt til ansigt med pressens mikrofoner. En verden til forskel, som mange også har kommenteret og analyseret på.

På hovedbestyrelsesmødet blev det desuden besluttet at afholde et ekstraordinært landsmøde den 21. september i Herning. På mødet er kun to programpunkter: valg af formand og næstformand. Cirka 850 delegerede fra partiet vælger det nye formandskab på vegne af alle Venstres medlemmer. Indtil landsmødet vil Kristian Jensen være fungerende formand for Venstre.


2. Venstre-folk stiller sig i kø for at pege på Ellemann som ny formand for Venstre

Jakob Ellemann-Jensen har længe været favorit til at skulle overtage formandsposten, hvis Løkke trak sig. Nu hvor formandsstolen er ledig, er flere Venstre-profiler begyndt offentligt at annoncere deres støtte til Ellemann som formand for partiet.

Listen over Ellemanns støtter er efterhånden lang, og man må forvente, at den bliver endnu længere i de kommende dage. Den 45-årige potentielle formand kan nu tælle Bertel Haarder, Sophie Løhde, Mads Fuglede, Stephanie Lose, Søren Pind, Claus Hjort Frederiksen, Lars Christian Lilleholt, Marcus Knuth og en hel række andre blandt sine støtter. Se en oversigt over Ellemanns støtter på Ekstra Bladets hjemmeside her.

Ellemann har endnu ikke selv kommenteret på, om han stiller op som formand for Venstre til det kommende landsmøde. Efter det dramatiske hovedbestyrelsesmøde lørdag udtalte han dog til TV2: ”Nu har vi brug for at sætte os ned og lige ryste hovedet, for i dag handler ikke om, hvordan vi kommer videre, i dag handler om at vi har brug for at fordøje det her”. Det bliver spændende at se, hvornår Jakob Ellemann-Jensen er færdig med at fordøje og klar til at handle.


3. Både Lose og Løhde afviser at blive næstformand for Venstre

Stephanie Lose er i de seneste uger blevet nævnt som den oplagte favorit til at overtage Venstres næstformandspost, hvis Kristian Jensen skulle trække sig. Men nu skriver hun på Facebook, at hun ikke ønsker at stille op som næstformand til det kommende landsmøde. Lose er i øjeblikket formand for Region Syddanmark og Danske Regioner, og det er af hensyn til disse poster samt hendes familie, at hun ikke ønsker at stille op som næstformandskandidat.

Med Lose ude af kapløbet, vendte mange øjnene mod gruppenæstformand Sophie Løhde, der har haft et tæt forhold til Løkke gennem sin politiske karriere. Overfor Ritzau bekræfter Løhde dog, at hun heller ikke er interesseret i posten som næstformand.

”Det er ganske korrekt, at jeg ikke er kandidat til næstformandsposten i Venstre. Jeg har ikke yderligere at oplyse for nuværende”, siger Sophie Løhde til Ritzau.


4. Inger Støjberg er ny storfavorit som næstformand i Venstre

En tredje Venstrekvindes potentiale som næstformand er nu blevet et varmt samtaleemne. Flere medlemmer af Venstre har nemlig været åbent ude og bakke op om Inger Støjberg som ny næstformand, og med deres støtte i ryggen tegner Støjberg sig til at være den nuværende storfavorit som ny næstformand i partiet.

Sophie Løhde, der selv har afvist at stille op til posten, samt Marcus Knuth, Michael Aastrup Jensen, Carsten Kissmeyer og Erling Bonnesen har alle været tilkendegivet deres støtte til Inger Støjberg som næstformand for Venstre.

Støjberg og Ellemann kan virke som et umage par. De to repræsenterer hver deres del af Venstre: Ellemann er repræsentant for byerne, mens Støjberg repræsenterer de mere landlige dele af partiet. Hvor Støjberg er stram på udlændingepolitikken, er Ellemann mere lempelig. Men ifølge flere analyser fra bl.a. Berlingske og Jyllands-Posten vil Støjberg og Ellemann være et godt match som formandskab netop på grund af deres store forskelle.

Som Marcus Knuth udtrykker det til JP med et omskrevet citat fra ”Den danske sang er en ung blond pige”: ”Sammen ville de to favne Venstre rigtig flot. De er Sjællands ynde og Jyllands vælde”.


5. Talen, der skulle have reddet Løkkes politiske liv

Alt imens livet i Venstre så småt er begyndt at rykke videre uden ham, stikker Løkke dog næsen frem endnu engang på Facebook. I et opslag på det sociale medie fremlægger han den tale, han havde tænkt sig at holde på Venstres landsmøde. En tale, der skulle redde Løkkes politiske liv og optegne den politiske linje, han ville stå for i sit fortsatte virke som formand for Venstre. Her på den anden side af weekenden står talen mere som en bitter mands forsøg på at efterlade sig et politisk testamente.

Talen indeholder en opremsning af Venstres resultater under Løkkes lederskab af partiet samt en række anvisninger til, hvordan linjen skulle se ud fremadrettet, hvis den nu tidligere Venstre-formand kunne få lov at bestemme. Bl.a. er det interessant, at Løkke understreger nødvendigheden af bredt samarbejde og at Venstres rolle som ”centrum-højre”-parti ” aldrig (må, red.) betyde, at Venstre alene kan samarbejde med højrefløjen”.

Som bekendt fik Løkke aldrig lov til at holde talen, men du kan læse den i sin fulde længde her på 180Grader.

Kilde: