Det Borgerlige Overblik: Finansminister smutter fra EU-møde før tid og der er lys i horisonten på klimafronten

Godmorgen!Dagens udgave af Det Borgerlige Overblik er hermed klar

Claes Theilgaard,

17/09/2019

Godmorgen!

Dagens udgave af Det Borgerlige Overblik er hermed klar. I dag står den på historier om en socialdemokratisk finansminister, der smuttede fra vigtigt EU-klimamøde før tid for at mødes med sin partikammerater til S-kongres i Aalborg. Mens finansminister Nicolai Wammen virker til at prioritere hygge med partileder Mette Frederiksen og andre kolleger over klimaet, har Dansk Industri lanceret en klimaplan, der kan indfri regeringens klimamål. Noget, som regeringen indtil nu ikke har vidst, hvordan skulle gøres. 2030-planen fra Dansk Industri har fået Søren Pape Poulsen (K) til at melde ud, at man fra konservativ side vil bakke op om regeringens klimamål. Og sidst, men ikke mindst: der ligger over 47.000 straffesager og samler støv hos Anklagemyndigheden, og det lugter af krisetilstand for retsstaten.

Få overblikket herunder og klik dig videre ind på de enkelte historier for at læse mere.

Husk, at du også kan tilmelde dig til at modtage vores nyhedsoverblik i din mailindbakke alle hverdage kl. 7. Tilmeld dig helt gratis her.


1. Finansminister smuttede fra vigtigt EU-møde for at deltage i S-kongres

Foto: State Chancellery of Latvia


EU-landenes finansministre samledes i weekenden til et møde af uformel karakter i den finske hovedstad Helsinki. Finlands finansminister Mika Lintilä havde bl.a. inviteret sine EU-kolleger til sit hjemland for at diskutere, hvordan klimaforandringerne kan bekæmpes ved hjælp af eventuelle klimaafgifter.

Den danske finansminister Nicolai Wammen (S) deltog i den del af mødet, der fandt sted om fredagen. Men lørdag, hvor der var diskussioner om energibeskatning på menuen, udeblev Wammen for til gengæld at tage til den socialdemokratiske kongres i Aalborg. 

De uformelle møder blandt EU-kollegerne er ellers de vigtigste ifølge Jens Nymand Christensen, tidligere vicegeneraldirektør i Europa-Kommissionen, og derfor har Wammens prioritering vakt kritik fra bl.a. Venstre og Alternativet.

Læs videre...


2. Regeringen ved ikke, hvordan deres klimamål skal indfries - nu viser Dansk Industri vejen

Regeringen har åbent erkendt, at de ikke ved, hvordan deres ambitiøse klimamål om 70% reduktion af CO2-udledningen herhjemme skal indfris - men nu får de altså hjælp fra uventet kant: Dansk Industri har forud for sit årlige topmøde denne tirsdag fremlagt en ambitiøs og fuldt finansieret klimaplan. 

2030-planen går under titlen "Sammen skaber vi grøn vækst" og vil ifølge DI "sætte fart i den grønne omstilling og løfte væksten til gavn for alle i samfundet". DI's klimaplan viser vejen mod de 70% reduktion af CO2-udledningen herhjemme, som den socialdemokratiske regering har som sit helt store klimamål. 

Følger man klimaplanen, vil vi som samfund ifølge DI's beregninger kunne reducerede CO2-udledningen "med mindst 65%". Samtidig vil DI's klimaplan kunne løfte velstanden med mindst 110 milliarder kroner i 2030 og skabe 120.000 flere jobs i private virksomheder.

Så værsgo, kære regering: her er et løsningsforslag til jeres klimahovedpine. Og så er den endda leveret af nogle, I ofte anser som jeres fjender: det danske erhvervsliv.

Læs videre...


3. Det Konservative Folkeparti vil bakke op om regeringens klimamål

Søren Pape Poulsen, partiformand for Det Konservative Folkeparti, rækker hånden over midten og melder nu ud, at man fra konservativ side vil bakke op om regeringens klimamål om 70% CO2-reduktion i 2030. Betingelsen fra den konservative formand er dog, at den grønne omstilling ikke koster hverken vækst eller jobs.

Som grund til den nyudstrakte hånd på klimaområdet nævner Pape Poulsen selv Dansk Industris nye klimaplan, der ifølge ham viser vejen mod en grøn omstilling, der ikke koster på vækst og jobs - snarere tværtimod.

Læs videre...


4. Hullet i ozonlaget bliver mindre år for år, viser forskning

Mandag den 16. september var det "Ozonlagets Dag", en særlig mærkedag som FN har udnævnt for at sætte fokus på bevarelsen af ozonlaget. Og på Ozonlagets Dag var der heldigvis godt nyt på trods af de dommedagsprofetier, der af og til svirrer omkring os: ny forskning viser nemlig, at hullet i ozonlaget over Antarktis bliver mindre år for år. Faktisk går det så godt, at ozonhullets størrelse i øjeblikket kun er halvdelen af, hvad den plejer at være på denne tid af året.

Tilbage i 70'erne og 80'erne fik man ellers øjnene op for, at visse skadelige stoffer var begyndt at nedbryde ozonlaget i Jordens atmosfære. Siden da har man iværksat Montreal-protokollen, en politik omkring udledning af stoffer, der kan skade ozonlaget. Denne politik ser altså ud til at have virket, om end der stadig er lang vej til, at alle ozonskadelige stoffer er ude af atmosfæren.

Læs videre...


5. 47.000 ubehandlede straffesager samler støv hos Anklagemyndigheden

Politiet og retssystemet er presset på ressourcerne i øjeblikket. Dette har allerede fået alvorlige konsekvenser, og på trods af politisk fokus på at nedbringe sagsbehandlingstiden ved straffesager, tager det nu fire gange så lang tid for en straffesag at blive behandlet som for tre år siden.

Berlingske har fået en aktindsigt fra Anklagemyndigheden, og denne viser, at der ligger over 47.000 ubehandlede sager, der er over 180 dage gamle, og samler støv. I disse sager er der endnu ikke taget stilling til, hvorvidt der skal rejses tiltale. 

Det kan få konsekvenser for sagernes udfald, når de på den måde ligger og samler støv så længe, som det er tilfældet. Når sagen endelig kommer for retten, kan vidner f.eks. have glemt deres førstehåndsoplevelser og dermed kan det blive sværere at løfte den afgørende bevisbyrde.

Læs videre...

Kilde: