Det Borgerlige Overblik: Kan det nye formandskab i Venstre blive enige?

Godmorgen og velkommen til dit daglige borgerlige nyhedsoverblik

Claes Theilgaard,

05/09/2019

Godmorgen og velkommen til dit daglige borgerlige nyhedsoverblik. 

I dag får du overblikket over Venstres måske kommende formandsduo Ellemann og Støjberg, en SV-afvisning, der spreder glæde i blå blok, et løftebrud fra regeringen, Boris Johnsons hidtil største nedtur og et meget omstridt lovforslag i Hong Kong, der nu bliver trukket tilbage.

Husk, at du også kan tilmelde dig til at modtage vores nyhedsoverblik i din mailindbakke alle hverdage kl. 7. Tilmeld dig helt gratis her.


1. Det nye formandskab i Venstre er på plads – men kan de blive enige?

Kun et halvt døgns tid efter, at Jakob Ellemann-Jensen annoncerede sit kandidatur til formandsposten i Venstre, meldte Inger Støjberg i en udtalelse til Skive Folkeblad, at hun stiller op som Ellemanns næstformand til partiets kommende ekstraordinære landsmøde. Indtil videre er der ingen modkandidater til den måske nye formandsduo, der skal overtage styringen af Venstre fra Lars Løkke og Kristian Jensen. Hvor Løkke og Jensen var et dysfunktionelt makkerpar, håber mange nu på, at Støjberg og Ellemann kan bringe ro og samarbejde tilbage i partiledelsen. Det er dog langtfra sikkert, at det bliver en nem manøvre for formands- og næstformandskandidaten at mødes på midten.

Ifølge både Ellemann og Støjberg vil de sammen kunne favne bredden i Venstre, der er kendt for at have forskellige fløje. De to kandidater til formandskabet i Venstre vil de altså udgøre en ny og mere samlet partiledelse. Men det kan blive en svær manøvre at udføre for de to, hvis man ser på deres svar i kandidattest. Jyllands-Posten har ved en gennemgang af kandidattest fra DR og Altinget fundet en række store uenigheder.

Bl.a. er Støjberg og Ellemann stærkt uenige på spørgsmålet om, hvorvidt vi skal tage kvoteflygtninge igen, ligesom de to er lodret uenige på spørgsmålene om øget overvågning i det offentlige rum og om, hvorvidt vi skal øge udviklingsbistanden. På 17 ud af 30 spørgsmål svarer de ens, på 13 forskelligt, og på 6 af spørgsmålene giver de direkte modsatrettede svar.

Det bliver spændende at se om formandsskabskandidaterne kan finde enighed og indgå kompromisser. Hvis ikke, kan deres projekt om at samle Venstre igen ovenpå Løkke og Jensens stridigheder vise sig noget nær umulig.


2. Ellemann afviser SV-samarbejde og spreder glæde i blå blok

Jakob Ellemann-Jensen var hurtigt ude og afvise Lars Løkkes valgkampsidé om et SV-samarbejde. I selvsamme interview, hvor han annoncerede sit kandidatur til formandsposten i Venstre, fejede han idéen af banen.

”Mette Frederiksen har valgt at basere sin regering på den yderste venstrefløj, og derfor er diskussionen (om SV-samarbejde, 180Graders red.) ikke længere aktuel. Venstre hører hjemme i den borgerlige familie”, meldte han klart ud i interviewet til Jyllands-Posten.

Det har siden spredt glæde i blå blok, der ellers har kritiseret idéen om SV-samarbejde heftigt. Således har partilederne fra alle blå partier været ude og støtte op om den nye linje. De hilser SV-afvisningen velkommen, om end Kristian Thulesen-Dahl (DF) med reference til Ellemanns indmelding i Ny Alliance i 2007 bekymrer sig over formandskandidatens udlændingepolitiske linje.


3. Regeringen begår løftebrud: Giver flere penge til indvandrerfamilier

Regeringens udspil med et nyt tilskud til børnefamilier, der er berørt af enten kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen har fået en del kritik med på vejen. Men nu afføder det nye børnetilskud yderligere kritik fra oppositionen. Jyllands-Posten kan nemlig konstatere, at børnetilskuddet især kommer indvandrerfamilier til gode, og ifølge Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, er det et klart løftebrud fra regeringens side og ”endda et af de alvorlige”.

63% af modtagerne af det nye børnetilskud er familier med indvandrerbaggrund, så når beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) hårdnakket påstår, at det nye tilskud intet har at gøre med udlændingepolitik, klinger det en smule hult. I valgkampen afviste Socialdemokratiet at hæve ydelserne til udlændinge, hvis partiet kom til magten. Med det nye børnetilskud har man fundet en måde at hæve ydelserne og samtidig lade som om, at man ikke har gjort det.

Også Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen kritiserer tilskuddet. ”Det er en lempelse af udlændingepolitikken … Det er et klokkeklart brud på det, som Mette Frederiksen sagde i valgkampen. Hun afviste at hæve ydelserne til flygtninge – det gør hun nu”, udtaler han til Jyllands-Posten.


4. Boris Johnson i største nedtur indtil videre

Den britiske premierminister Boris Johnson fortsætter med at løbe panden mod muren i det britiske parlament. Sent onsdag aften stemte parlamentet imod Boris Johnsons ønske for et lovforslag, der vil udsætte et hårdt Brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden nogen aftale. Forslaget gik igennem tre lynbehandlinger i parlamentet, og ved tredje behandling stemte 327 parlamentarikere for og 299 imod. Konkret betyder det, at hvis den britiske regering ikke har sikret en aftale med EU inden den 31. oktober i år, er den pålagt at søge om at få udsat Brexit til 31. januar 2020.

I protest mod Underhusets afstemning om at blokere for et ”no deal-Brexit” rejste den britiske premierminister sig op for at kræve et nyvalg til parlamentet den 15. oktober. Da han ikke kunne sikre sig det nødvendige to-tredjedeles flertal, kan Johnson ikke udskrive valg i utide. Dermed led Boris Johnson endnu et nederlag i Brexit-sagaen. Alt i alt en rigtigt dårlig torsdag for den nyudnævnte premierminister.


5. Hong Kongs styre trækker omstridt lovforslag tilbage efter måneders uroligheder

De sidste måneder har Hong Kong stået på den anden ende og enorme masseprotester og demonstrationer har fundet sted. Urolighederne udspringer af et lovforslag, der vil betyde, at folk fra Hong Kong vil kunne blive udleveret til fastlandsstyret til retsforfølgelse i Kina. Lovforslaget blev lanceret af Hong Kongs leder Carrie Lam i april, suspenderet i juni på grund af protester og trækkes nu helt tilbage.

Modstandere af forslaget har frygtet, at loven ville kunne undergrave Hong Kongs frihedsrettigheder, retssystem og selvstændighed, hvis den blev gennemført. Derfor var demonstranterne heller ikke tilfredse med, at Carrie Lam blot suspenderede lovforslaget uden at trække det formelt tilbage. Nu bliver det interessant at følge med i, hvordan urolighederne udvikler sig efter at lovforslaget er trukket tilbage.

Læs i øvrigt 180Graders leder om situationen Hong Kong, der blev skrevet for et par uger siden.


Foto: Folketinget / Steen Brogaard

Kilde: