Det Borgerlige Overblik: Oligarker og populister putter EU-landbrugsstøtte i egen lomme

Velkommen til tirsdagens udgave af Det Borgerlige Overblik

Claes Kirkeby Theilgaard,

05/11/2019

Velkommen til tirsdagens udgave af Det Borgerlige Overblik.

I dag er der afsløring fra 180Grader om Ungdomshuset, der som mødested for militante antifascister modtager millionstøtte fra Københavns Kommune. Og så er der nyt om Inger Støjberg, Jonas Eika, Mette Frederiksen samt ligestillingskampen. Sidstnævte synes mange er gået over gevind, viser en ny måling. 

Imens bliver seniorpensionen til nedslidte udskudt på grund af politisk tovtrækkeri og en minister vil kviklån til livs. Samtidig er der nyheder fra det store udland, hvor Trump træder ud af en vigtig klimaaftale og Viktor Orban og andre personager som ham malker EU-kasserne til egen vinding.

Som indspark til debatten er der indlæg på 180Grader fra vores blogger Carl Andersen, der skriver om Blackstone og boligpriser i København og et debatindlæg fra elevrådsformand Niels Thøgersen, der vil have fri konkurrence på markedet for studenterhuer.

Få overblik over de vigtigste historier herunder og klik dig videre for at læse mere om det, du finder interessant. 

Husk i øvrigt at tilmelde dig 180Graders nyhedsbrev. Du kan tilmelde dig og læse mere om det hele her.


Dagens vigtigste nyheder fra 180Grader

Københavns Kommune giver millionstøtte: Ungdomshuset er mødested for militante antifascister

De sidste uger har der været stor debat omkring politisk motiveret chikane, vold og trusler fra venstreradikale grupperinger i særligt København. Debatten er blevet vakt til live af en række artikler i blandt andet Weekendavisen og Berlingske, hvor der sættes spot på det, som de såkaldte antifascistiske grupperinger foretager sig i kampen mod deres politiske modstandere.

Samtidig har der i Weekendavisen og også i Berlingske været flere gruopvækkende beretninger om den vold og chikane, som antifascistiske grupperinger udøver. Denne underverden af politisk motiveret chikane, trusler og vold har været et fænomen længe, og synes især at spøge på Nørrebro og i Nordvestkvarteret i København.

Det er også i Nordvest, at man finder mødestedet for de venstreradikale, såkaldt antifascistiske grupperinger: Ungdomshuset på Dorthevej 61. Her mødes mange fra det venstreekstreme miljø til arrangementer, koncerter og politisk arbejde.

Der er altså venstreradikale og voldsparate grupperinger som f.eks. Revolutionære Antifascister, Antifascistisk Aktion og Antifascistiske Unge, som mødes i Ungdomshuset. Og det sker alt sammen på Københavns Kommunes regning.

Læs videre...


Nu skal Inger Støjberg undersøges af kommission

Regeringen er nu klar til at nedsætte en kommission, der skal undersøge den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og hendes rolle i sagen om adskillelse af asylpar.

Der har siden Støjbergs tid som minister været rejst mistanke om lovligheden af hendes instruks til asylcentre om at indkvartere gifte asylpar hver for sig, hvis den ene part var under 18 år.

Instruks-kommissionen bliver navnet på den nye kommission, der skal undersøge Inger Støjberg og finde ud af, om instruksen var ulovlig eller ej.

Læs videre...


43 procent af danskerne: Kampen for ligestilling er gået for vidt

43% af danskerne mener, at kampen for ligestilling er gået for vidt. Det viser en ny måling, som analyseinstituttet Megafon har foretaget for fagforeningen Djøf.

I undersøgelsen har man spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne, om de er "enige", "uenige" eller "hverken eller" i budskabet "Kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt".

Her er 43% altså enige, mens kun 36% er uenige. 21% svarer "hverken eller". 

Læs videre...


Mette Frederiksen nægter at deltage i samråd om politiske ansættelser

Den borgerlige opposition har indkaldt den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen til et samråd om de politiske ansættelser af pressechefer, som hun og hendes regering står bag. Men et sådan samråd nægter statsministeren blankt at deltage i.

Årsagen til samrådet er ellers ganske alvorlig: oppositionen frygter, at Socialdemokratiet er ved at politisere det embedsværk, der ellers skal operere neutralt under skiftende regeringer. 

Alligevel afviser Mette Frederiksen i et skriftligt svar til Folketinget at møde op til samrådet.

Læs videre...


Jonas Eika langer ud efter medier, der har "misforstået" ham: Pengepræmie skal ikke doneres til Sjælsmark alligevel

Da forfatteren Jonas Eika i sidste uge vandt den fornemme Litteraturpris fra Nordisk Råd, skabte hans takketale overskrifter. Her anklagede han nemlig Danmark for at være styret af "statsracisme" og adresserede desuden statsminister Mette Frederiksen, der selv var til stede ved prisuddelingen, direkte. 

Efter prisuddelingen lød det fra Jonas Eikas forlagsdirektør Pejk Malinovski i et interview med Politiken, at pengene skulle doneres til børnene på Udrejsecenter Sjælsmark. Det viser sig dog, at det var en misforståelse, skriver Eika selv i et Facebook-opslag. Ifølge ham har medierne fået helt forkert fat i, hvad han ønsker at gøre med pengepræmien. De 350.000 kroner skal nemlig ikke doneres, men i stedet "omfordeles".

Læs videre...


Dagens vigtigste nyheder fra andre medier

Oligarker og populister malker EU-kassen og putter landbrugsstøtte i egen lomme

EU bruger hvert år knap 435 milliarder kroner på at støtte landbrugssektoren på tværs af kontinentet. Men en stor del af pengene finansierer korruption og ryger direkte i lommerne på oligarker og populister.

Det gælder f.eks. for Viktor Orban, Ungarns premierminister. Han er en fremtrædende figur på Europas yderstre højrefløj og en hård kritiker af eliten i Bruxelles og Europa. Men Orban er ikke bleg for at tage imod penge fra EU. Han har brugt europæiske midler til at berige sine venner og familie, beskytte sine politiske interesser og straffe sine rivaler.

Læs videre...


Ny seniorpension til nedslidte danskere bliver udskudt

Selv om et politisk flertal allerede før seneste valg var enig om at lave en ny seniorpension for nedslidte, så kommer den nye ordning ikke til at træde i kraft fra nytår, som det ellers var aftalt.

For mens de fleste partier i Folketinget er enige om, at en ny seniorpension er en god ide, så er de endnu ikke enige om, hvilken myndighed der skal være ansvarlig for at tildele den nye ydelse. 

Regeringen har foreslået, at kommunerne enten permanent eller i en overgangsperiode skal vurdere de nedslidtes arbejdsevne, mens et flertal bestående af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, De Radikale og Liberal Alliance har krævet, at en statslig myndighed skal klare opgaven.

Tirsdag præsenterer regeringen en model, der skal imødekomme flertallets krav, men den model kan ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ikke være klar fra nytår.

Læs videre...


Minister vil kviklån til livs: Det skader vores samfund

Regeringen er klar til et opgør med kviklån, fordi branchen har tvivlsomme forretningsmetoder, der er til skade for det danske samfund. 

Sådan lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), der i dag tager hul på forhandlinger om et opgør med kviklån.

"Hvis kviklånsfirmaerne forsvandt fra Danmark, ville jeg græde tørre tårer. Kviklån har vist sig at være en ublu forretningsmetode, som er til skade for vores ønske om at have et godt samfund", siger ministeren.

Læs videre...


Nu er USA officielt trådt ud af Paris-aftalen

USA har mandag formelt oplyst til FN, at landet er ude af Paris-aftalen. Det oplyser udenrigsministeriet i USA.

Dermed begynder en et år lang proces, der tager USA ud af klimaaftalen. Meddelelsen kommer ikke som en overraskelse, efter Trump i 2017 i en tale fra Det Hvide Hus annoncerede, at USA ville forlade aftalen.

Rent teknisk er det først mandag blevet muligt for USA at indgive sin formelle udtræden af aftalen.

Aftalen blev indgået ved klimatopmødet i Paris i 2015. Her forpligtede 196 medlemslande i FN's klimakonvention sig til at arbejde for at begrænse den globale opvarmning.

Læs videre...


Dagens debatCarl Andersen: Det er overregulering - ikke kapitalfonde - som presser boligmarkedet

Carl Andersen skriver i et nyt blogindlæg på 180Grader om den verserende debat om boligpriser i København og særligt investeringsfirmaet Blackstone, som har været udsat for kritik for at opkøbe lejligheder i Hovedstaden og sælge dem videre. Blackstone og flere andre firmaer bliver beskyldt for at drive priserne på lejlighederne op, men det er helt misforstået, mener Carl Andersen.

I stedet for at skælde ud på investorer som skaffer renoverede lejligheder, og gode skatteborgere til byen, så burde man rette fokus på at øge udbuddet af boliger. Der er jo en efterspørgsel på "betalelige boliger" for "almindelige mennesker". De boliger er bare ikke nødvendigvis i København K, Teglholmen, Nordhavn eller centrum af Frederiksberg.

For der er et pres på Hovedstaden. Et pres som gør, at politikerne må vågne op og løsne op for den stramme regulering som er af vores boligmarked. Der er i den grad brug for en liberalisering for at genskabe forholdet mellem udbud og efterspørgsel, og hermed sikre boliger til alle.

Det skal være lettere at bygge i Hovedstaden. Helt konkret skal der være færre begrænsende krav som presser prisen i vejret. Langt bedre mulighed for at bygge i højden. En styrket infrastruktur til Københavns omegn, Nordsjælland og resten af Sjælland så afstanden - målt i minutter - reduceres. Det klinger hult når lokalpolitikere i Albertslund - hvor jeg er bosat - ønsker flere og billigere boliger, imens de samtidig modarbejder etablering af et nyt privat boligbyggeri på en tom grund ved stationen. De insisterede på, at den ikke måtte blive for høj: ”for sådan skal det bare ikke være”.

Læs videre...


Elevrådsformand: Sådan snydes de danske elever, når de køber studenterhue

Du undrer dig måske over, hvorfor C.L. Seifert allerede nu er begyndt på hueopmålingen, når der er 9 måneder til, studenterne udklækkes. Jeg undrede mig i hvert fald, da jeg fik at vide, at jeg skulle stille mig klar en onsdag kl. 16:00 for at få målt omkredsen af mit kranie. 

Det er dog naivt at tro, at dette var det eneste, som skulle ske, for selve hueopmålingen startede med en 20 min. salgstale, før vi kom til selve opmålingen, der tog 10 sek. Selvfølgelig er C.L. Seifert et firma, der ligesom alle andre firmaer skal have overskud på bundlinjen, og man kan derfor godt unde dem deres salgstale. Problemerne lå nærmere i selve indholdet af salgstalen, og det, der senere skulle ske.

Læs videre...

Kilde: