Det Borgerlige Overblik: Røde partier forbereder kritisk undersøgelse af Støjberg

Godmorgen! Inden du går på weekend, får du her ugens sidste udgave af Det Borgerlige Overblik. I dag er der nyheder om Inger Støjberg, Skatteministeriet, nye statsborgere, Lars Løkke og skandaleborgemsteren Ninna Hedeager Olsen. God fornøjelse - og god weekend, når du når dertil.

Husk, at du også kan tilmelde dig til at modtage vores nyhedsoverblik i din mailindbakke alle hverdage kl. 7. Tilmeld dig helt gratis her.


1. Røde partier forbereder kritisk undersøgelse af Støjberg

I dag mødes partilederne fra de røde partier med justitsminister Nick Hækkerup (S) for at diskutere mulighederne for en dybdegående undersøgelse af tidligere udlændinge- og integrationsminister og Inger Støjbergs rolle i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar.

Støjberg ser i disse dage ellers ud til at have frit løb mod næstformandsposten i Venstre, hvor hun med al sandsynlighed skal gøre Jakob Ellemann-Jensen selskab i et nyt formandskab efter partiets ekstraordinære landsmøde den 21. september. Men Støjbergs frie løb mod tinderne i Venstre kan møde en udfordring i form af en undersøgelseskommission, som de røde støttepartier forventer bliver nedsat efter mødet med justitsministeren.

”Jeg forventer, at mødet munder ud i en kommissionsundersøgelse. Det vil vi, Radikale Venstre, SF og Alternativet gerne have. Derfor går det i den retning”, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund til Politiken.

Læs desuden 180Graders leder fra i går om, hvad asylpar-sagen kan få af betydning for Støjberg og Venstre.


2. Kaos i Skatteministeriet: Massiv kritik i ny rapport

En ny rapport fra Rigsrevisionen retter massiv kritik mod Skatteministeriet. Ifølge rapporten har ministeriet misinformeret Folketinget om, hvordan det gik med at få genoprettet inddrivelsen af den milliardstore gæld til det offentlige. Desuden slår rapporten fast, at genoprettelsen af gældsinddrivelsen bliver endnu mere forsinket end først antaget.

Gælden til det offentlige er hastigt stigende og har nu rundet 118 milliarder kroner, men der er altså ifølge Rigsrevisionen lange udsigter til, at gælden kan blive inddrevet. I februar i år garanterede den daværende skatteminister Karsten Lauritzen ellers, at det nye inddrivelsessystem PSRM vil kunne inddrive 20 milliarder kroner alene i 2019.

Det mener Rigsrevisionen dog ikke. I deres rapport på peges det, at PSRM-systemet er blevet så forsinket, at det end ikke kan garanteres, at systemet næste år vil kunne inddrive al ny gæld.


3. Hver anden nye danske statsborger er fra Mellemøsten eller Afrika

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der fra 1983, hvor den danske udlændingelov blev indført, og til udgangen af 2018 er blevet uddelt dansk statsborgerskab til 241.555 udlændinge. Tallene viser også, at godt hver anden af de nye statsborgerskaber er blevet tildelt mennesker fra lande i Mellemøsten eller Afrika som f.eks. Tyrkiet, Irak, Somalia, Iran og Marokko.

”Der er mange af dem, der har fået statsborgerskab, som jeg ved ikke lever op til de krav, der bliver stillet i dag. Der er mange, der ikke kan ordentligt dansk, men man kan ikke fortryde en omelet. Beslutningen er jo truffet, og vi må bare erkende, at der er mennesker iblandt de statsborgere, som jeg ikke betragter som integrerede”, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Berlingske.

Tesfaye understreger desuden, at det forholder sig anderledes i dag: ”Men når folk i dag får statsborgerskab, betragter jeg det som en sejr, fordi de eksempelvis har et arbejde og har gjort en indsats for at integrere sig”.


4. Er Løkke i gang med at stifte nyt parti?

Ifølge Ekstra Bladet skulle Lars Løkke Rasmussen de seneste par dage have luftet idéen om at starte et nyt parti. Derfor har rygterne også svirret i luften, og da en række domæner, herunder liberaltcentrum.dk, blev købt af en lokal direktør der bor tæt på Løkke, gik internettet amok.

Dog har Løkkes tro væbner Claus Hjort hurtigt været ude og dementere rygterne om et nyt parti fra Løkkes hånd. ”Jeg tror ikke, at Lars Løkke Rasmussen i sin vildeste fantasi forestiller sig at starte et nyt parti”, siger Hjort i seneste udgave af talkshowet Lippert på TV2.

Hjort løfter alligevel sløret for, hvor rygterne kan stamme fra: ”Lars Løkke Rasmussen sagde på hovedbestyrelsesmødet, at han var blevet tilbudt fire millioner kroner til at starte et nyt parti. Men rolig, sagde han, det gør jeg ikke. Den, der har refereret det til Ekstra Bladet, har lige glemt den sidste tilføjelse om, at han ikke ville gøre det”.


5. Skandaleborgmester tilbage på arbejde

Den skandaleramte borgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten har i over fire måneder været sygemeldt fra sit arbejde på Københavns Rådhus. Borgmesteren blev sygemeldt på baggrund af en omdiskuteret sag, hvor en mand blev sigtet for at voldtage en kvindelig gæst til en fest i borgmesterens lejlighed.

På den anden side af weekenden er det dog slut med sygemelding for skandaleborgmesteren. Hun vender nemlig tilbage til sit arbejde som teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune fra på mandag.

Hedeager Olsens sygemelding har skabt stor debat, da hun i første omgang ikke udleverede en lægeattest, der kunne begrunde hendes sygemelding. Desuden blev borgmesteren under sin sygemelding afsløret i at have hjulpet til med arbejde på en venindes kro på Tunø.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere