DR & skatteunddragelse: Dokumentationen mangler

Hvis du interesserer dig for sagen om de 320 rige, danske familier, der angiveligt unddrager sig skat (ifølge DR / Niels Johannesen, Annette Alstadsætter og Gabriel Zucman) så bør du læse Thomas Bernt Henriksens beskrivelse af sagen på Facebook.

Der er ikke, som DR skriver, tale om, at forskerne har kortlagt, hvem der har penge i skattely. Der er tale om nogle beregninger og skøn baseret på tal fra Swissleaks og nogle erfaringer fra de skandinaviske lande.

Du kunne også spørge dig selv: Hvis DR har fundet 320 danske familier, der gemmer penge væk i skattely, kunne vi så ikke få bare et enkelt navn? Er det måske en af dem, der går på jagt med prins Henrik? Svaret er: Vi aner det ikke. Rapporten skønner at der finder skatteunddragelse sted, svarende til hvis 320 danske familier har gemt formuen væk i udlandet. Men det er alt vi ved. Og faktisk ved vi ikke engang det.

Og faktisk har - af alle - Dagbladet Politiken en seriøs dækning af rapporten. Avisen har før kigget på sagen, og skriver i artiklen Det ved vi om rige danskere med konto i skattely:

Politiken undersøgte gennem adskillige måneder i 2014 og 2015 de lækkede dokumenter fra HSBC. Hvis de 320 rigeste danske familier havde optrådt i materialet med penge, som var gemt for Skat, havde Politiken skrevet om dem. Men det var de ikke. Politikens research afslørede navnene på 329 danskere, som tilsammen havde haft 4,8 milliarder kroner i banken i Geneve i årene op til 2008.

og tilføjer

Vi fandt få navne, som hører hjemme på en Top 50 liste over de mest velhavende danskere. Dem undersøgte vi nærmere, og kontaktede dem for at høre deres egen version. Det er ikke i sig selv ulovligt at have penge i en bank i Schweiz.

I alle de tilfælde var der en fornuftig forklaring på kontoen i Schweiz – og pengene var ikke skjult, men fremgik af regnskaber, aflagt i Danmark.


6 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere