Her er en forskers opskrift på et sundt samfund: Tag pengene fra de rigeste og lad staten overtage virksomheder

Christoph Ellersgaard er en sociolog, der særligt har gjort sig bemærket med sin forskning i magteliter

Claes Kirkeby Theilgaard,

09/12/2019

Christoph Ellersgaard er en sociolog, der særligt har gjort sig bemærket med sin forskning i magteliter. Han underviser på Copenhagen Business School, har blandt andet skrevet bøgerne ”Magteliten: Hvordan 423 danskere styrer landet” og ”Tæm eliten” og mener nu at have fundet frem til opskriften på et sundt samfund.

I et interview med Berlingske fortæller forskeren om denne opskrift.

Og hvordan ser denne opskrift på et sundt samfund så ud?

Spørger man Ellersgaard, lyder opskriften på følgende: der skal ikke være milliardærer i Danmark, flere virksomheder skal overtages af staten og de rigeste skal beskattes endnu hårdere, end de bliver i dag.

Sådan kan man, ifølge Christoph Ellersgaard, tage magten og pengene fra de allerrigeste og dermed øge ligheden og forbedre demokratiet i Danmark. Samtidig vil det ifølge forskerens vurdering føre til ”en langt større formue for samfundet”.

Der skal slet ikke være milliardærer i Danmark

Ifølge Christoph Ellersgaard bør der til en start slet ikke være milliardærer i Danmark.

”Som udgangspunkt skal vi ikke have nogle, der har så mange penge. Det er der to argumenter mod. Det ene er nytteværdien. Det er begrænset, hvor mange huse og yachter, man kan købe. Samtidig medvirker en stor formue til, at man ikke behøver vælge én ting at investere i”, udtaler forskeren sig om milliardærer til Berlingske.

”Det betyder, at folk iværksætter flere mere eller mindre fjollede projekter. Det andet argument er, at man kan bruge sine penge til at få uhensigtsmæssig meget politisk indflydelse. Det giver enkeltpersoner for meget magt, og fører til en demokratisk skævvridning”, fortsætter han.

Lars Seiers støtte til Liberal Alliance er et skrækeksempel

Særligt fremhæver Christoph Ellersgaard milliardæren Lars Seier Christensen som et eksempel på en mand, hvis mange penge har skaffet ham uretfærdigt meget magt.

Det fremhævede milliardærers evne til at investere i dårlige projekter, da Seier gik ind i Liberal Alliance og støttede dette parti med en mængde penge i partiets tidlige år, mener Christoph Ellersgaard.

”Liberal Alliance var jo relativt dødfødt, og lå elendigt i meningsmålingerne, inden Lars Seier fik skudt nogle penge ind. Måske var spørgsmålet, om der var et behov for et parti som Liberal Alliance, eller om det kun opstod, fordi man fik penge nok til at føre en kampagne og markere sig til forskel fra nogle af de øvrige partier”, siger han til Berlingske.

Nu hvor Lars Seier ikke støtter partiet længere, ligger Liberal Alliance på ny dårligt i meningsmålingerne. Det er ifølge Ellersgaard udtryk for, at partiet fra start har været ”en dårlig idé”.

”Nu hvor han har forladt projektet, ligner Liberal Alliance igen et parti, der ikke bliver genvalgt. Jeg tror i virkeligheden, at Liberal Alliance understreger, at man kan føre selv en dårlig idé ud i livet, der ellers ikke var blevet til noget, hvis ikke en milliardær havde postet penge i det”, siger han til Berlingske.

Enkeltpersoner bør ikke kunne have en formue på mere end 300 millioner kroner

Danmark ville blive et bedre samfund, hvis der slet ikke var milliardærer, mener Christoph Ellersgaard. Forskeren mener dog, at man i virkeligheden bør sætte grænsen for den tilladte formue for enkeltpersoner meget lavere.

Han foreslår derfor en grænse for enkeltpersoners formuer på 250 til 300 millioner kroner. ”Det handler om rimelighed”, siger han. Og så kan de rige ”alligevel ikke nå at bruge flere penge”, mener forskeren.

”Et bud kunne være en formue på 250-300 millioner kroner. Derfra synes jeg godt, at man kan beskatte formuer rigtig hårdt gennem arve- eller formueskat”, siger Christoph Ellersgaard til Berlingske.

Flere virksomheder skal på statens hænder

Udover at pengene og dermed magten skal tages fra de allerrigste, lægger Ellersgaard også op til, at flere virksomheder skal overtages af staten.

”Vi skal tilbyde virksomhederne en model, hvor de slipper for at miste et stort afkast i arve- eller formueskat, hvis de i stedet afgiver andele af ejerskabet til et statsselskab eller en fond, ejet af medarbejderne”, siger Cristoph Ellersgaard til Berlingske.

Magtelite-forskeren afviser alle anklager om, at hans idéer skulle lyde totalitære og marxistiske.

Han er dog villig til at ofre virksomhedernes og de rigestes frihed, da ”den begrænsning af få personers frihed skaber efter min vurdering en langt større formue for samfundet”.

”Det kan blive et problem, at virksomhedsejerne skal afgive noget af kontrollen. Men virksomhedsejere skal se det sådan, at de er med til at skrive en succeshistorie: Give tilbage til fællesskabet”, mener Christoph Ellersgaard.

Kilde: