Liberale tanker..

Jeg har skævet lidt til Uffe Merrilds blog "Liberale tanker". Og det har fået mig til at reflektere lidt over dette med det frie marked, som  angiveligt skulle kunne føre til et bedre samfund.

 Jeg forstår at statens indgriben i menneskers frihed, er det helt  centrale kritikpunkt. Og så er det jeg tænker: Ville min krop, mine arme og ben, klare sig bedre uden koordination fra min hjerne?
 Jeg tror det ikke. På samme måde som jeg ikke tror på at det danske  samfund ville kunne klare sig uden staten. Der skal være nogen som  koordinerer de vigtige funktioner, som får det hele til at fungere som  en helhed.

 Problemet er så hvem der skal styre staten.
 I en myretue har de enkelte myrer ingen indflydelse, tænker jeg. De er  programmerede til at gøre det der skal gøres, og det går ikke at enkelte myrer begynder at tænke for meget på sig selv.

 Et samfund kan ikke kaldes et samfund, hvis alle individer har frihed  til at gøre som det passer hver enkelt. Et samfund kan blive betydelig  mere effektivt, hvis alle, eller de fleste, samarbejder om fælles  løsninger. Men vores samfund er blevet så komplekst, at ingen er istand  til at overskue det hele. Og det er et problem.

 Mennesker er flokdyr. Men en flok må helst ikke blive for stor, og der  skal være en anfører. Hvis mange flokke skal kunne samarbejde,  forudsætter det et fælles mål.
 Dette fælles mål kan være rigdom og velstand. Men hvis anføreren  begynder at samle rigdommen til sig selv, risikerer han/hun at miste  flokkens opbakning.

 Jeg tror på "naturens orden". Naturen er også et marked, men det er  styret af naturens regler for liv. Og disse regler har bragt os til hvor vi er nu.
 Der har været mange bump på vejen, men det allerstørste venter måske  forude. Og det kan ingen mennesker forhindre. Ingen mennesker kan  definere nye regler, som kan redde os ud af den knibe vi har bragt os i. For vi har jo kun været styret af naturen, og den vil altid få det  sidste ord.


0 Kommentarer

Log ind for at kommentere