Offentligt monopol på gasnettet er en idiotisk idé | Liberaletanker.dk

Indenfor den seneste tid har der i debatten været fokus på det danske naturgasnet. De fleste politiske udmeldinger jeg har set, har været ført for at støtte en nationalisering af gasnettet.

De fleste politiske slogans bruges i denne forbindelse som overbygning på nogle intellektuelle professorers fordomme om det frie marked og risikoen ved monopoldannelse.

Jeg har skrevet et blogindlæg for at håndtere en politisk ukorrekt, men efter min opfattelse en økonomisk korrekt, udlægning af risikoen for privat monopoldannelse og dynamikken i den forbindelse.

Hvorfor ikke bare privatisere hele gasnettet, og lade markedskræfterne finde ud af hvor store andele af gasnettet der er optimalt at drive per firma? En dansk professor udtaler i den forbindelse, at det er vigtigt at politikerne tænker sig godt om, fordi det, ifølge professoren, eneste der er værre end et offentligt monopol er et privat.

...

Har man først opnået monopol, så er det i sin egen største interesse at fortsætte med at forbedre sig og undgå potentielle konkurrenter der med frisk kapital og ny teknik kan gøre et alvorligt indhug i egen profit. Det er bedre at forsøge at optimere og reducere prisen for ikke at åbne sin profitflanke for andre.

Det kan være du tænker at det lyder alt sammen meget godt – men hvad med geografi’en? Vi har alle hørt historien om at John D. Rockefeller fra Standard Oil brugte priskrige til at molestere sine konkurrenter. Ved at pumpe priserne op i eet område dækkede virksomheden tabet ind i andre områder, hvor en konkurrent skulle ekspederes.

God fornøjelse.

Læs artikel

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere